Voor het eerst in dertig jaar is er een otter gespot in het Groene Hart. Op videobeelden is te zien hoe het diertje rondsnuffelt in de Nieuwkoopse Plassen.

De otter is terug in het Groene Hart. Bron: Wikimedia Commons/Nilfanion
De otter is terug in het Groene Hart.
Bron: Wikimedia Commons/Nilfanion

Vandaag bevestigde de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten dat de otter is teruggekeerd naar de Randstad. Nadat boswachters uitwerpselen van otters hadden gevonden in het gebied, plaatste de vereniging op verschillende plekken camera’s. En met succes. Het diertje is misschien wat verlegen voor de camera, maar het gaat onmiskenbaar om een otter. Boswachter Martijn Van Schie plaatste de link naar dit filmpje dinsdagochtend op Twitter.

'Een waan is niet ­realistisch, maar er zit wel een logica in'
LEES OOK

'Een waan is niet ­realistisch, maar er zit wel een logica in'

Geheugenexpert Douwe ­Draaisma kan urenlang vertellen over de mysteries van onze ­hersenen. Onlangs bracht de Groningse hoogleraar zijn negende boek ...

In 1978 overleed de laatste otter in het gebied nadat hij door een auto was aangereden. Enige tijd later stierf de otter in heel Nederland uit. Het omkeerpunt vond plaats in 2001, toen de otter opnieuw werd uitgezet. Sindsdien wint het dier aan terrein. In 2011 werd nabij Alphen aan den Rijn een dode otter gevonden. En nu is dus voor het eerst een levend exemplaar in het Groene Hart gevonden.