Patrick Feaster, een geluidsmediahistoricus aan de Amerikaanse Indiana University, heeft de oudst bekende geluidsopname op een grammofoonplaat hersteld aan de hand van een foto in een honderd jaar oud tijdschrift. Met een hoge resolutie scan van de foto wist Feaster de groeven van de grammofoonplaat te herkennen zodat hij de oorspronkelijke geluidsopname kon herstellen.

Feaster kwam de foto per toeval tegen. Tijdens zijn onderzoek naar de eerste opnamestudio stuitte hij op het tijdschrift Über Land und Meer. Zij publiceerden honderd jaar geleden een artikel over Emile Berliner, de uitvinder van de grammofoonplaat en zijn opname van de ballade Der Handschuhe uit 1889. Ook drukten zij daarbij een foto van de plaat af. Voor Feaster betekende de foto echter meer dan alleen een illustratie.

Deze zeven scheikundige ideeën gaan de wereld veranderen
LEES OOK

Deze zeven scheikundige ideeën gaan de wereld veranderen

Steeds slimmere scheikundige manieren om moleculen te manipuleren brengen ons allerlei vormen van vooruitgang. We lichten zeven van de meest veelbelov ...

Patrick Feaster legt uit hoe hij het geluidsfragment herstelde

Een hoge resolutie scan onderscheidde de verschillende lijnen in de grammofoonplaat. De groeven van de plaat werden recht gezet en aan elkaar geplakt. Feaster gebruikte een computer om ze om te zetten in digitaal formaat en kon zo het geluid herstellen.

Feaster gebruikte deze methode al eerder om geluidsopnames te herstellen aan de hand van afbeeldingen, maar Der Handschuhe is de tot nog toe de oudste.

Elske Krikhaar