Zweedse wetenschappers hebben een papieren filter gemaakt die virussen kan tegenhouden. Het papier zou de dure, industriële filters die momenteel in gebruik zijn kunnen vervangen.

De witte nanovezels houden de virussen (hier in het groen) tegen. Bron: Björn Syse
De witte nanovezels houden de virussen (hier in het groen) tegen.
Bron: Björn Syse

De papieren filter bestaat geheel uit cellulose. Deze vezelachtige stof komt voor in veel natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld in hout. De Zweedse onderzoekers, werkzaam aan de universiteit in Uppsala, maakten een papieren netwerk van cellulose-vezels die elk slecht nanometers (miljardsten van een meter) dik zijn. Dit papier kan virussen filteren met een verrassend hoge efficiëntie. Zij publiceerden hun uitvinding in het vakblad Advanced Healthcare Materials.

Antiviruspapier

Virussen zijn duizend keer kleiner dan de dikte van een menselijke haar. Wanneer deze ziekmakende deeltjes binnendringen in levende cellen, kunnen ze de cel infecteren. Dat kan ernstige ziektes veroorzaken. Het is daarom van groot belang dat bijvoorbeeld medicijnen virusvrij blijven. Tijdens het productieproces van medicijnen en medische materialen worden daarom filters ingezet. De gebruikelijke filters zijn erg duur. De nieuwe papieren filter is daarentegen goedkoop, stabiel en niet giftig.

Wordt de ruimte te vol?
LEES OOK

Wordt de ruimte te vol?

Ruimtevaart maakt een explosieve groei door, er zijn twee ruimtestations en tienduizenden satellieten. Deskundigen zijn bezorgd.

Tussen de nanovezels van het cellulose netwerk zitten poriën die precies de juiste grootte hebben om virussen tegen te houden. Andere filters van dit soort maken gebruik van kunstmatige vezels. De productie daarvan is echter ingewikkeld. De nieuwe filter kan worden gemaakt met een gebruikelijk papierproductieproces.

Lees ook: