Bij de ziekte van Parkinson sterft een groep hersencellen af. Dat veroorzaakt beven van de spieren en problemen met bewegen. Nu is er nieuw bewijs dat Parkinson een auto-immuunziekte is. Dat geeft nieuwe inzichten in behandelmogelijkheden.

Het afsterven van dopamine producerende hersencellen veroorzaakt de symptomen van de ziekte van Parkinson. Aanvankelijk dachten wetenschappers dat dit een toxische reactie was op de samenklontering van het eiwit alfa-synucleine. Steeds meer genetische onderzoeken hebben de ziekte echter geassocieerd met genen die functioneren in het immuunsysteem. De alternatieve theorie is dan ook dat alfa-synucleine het immuunsysteem activeert, dat vervolgens de hersencellen aanvalt.

Meer lezen over ideeën die de wereld veranderen? Neem een abonnement op New Scientist. Kijk in onze shop voor de mogelijkheden.

Het immuunsysteem valt cellen aan wanneer het antigenen herkent. Tot nu toe dachten wetenschappers dat de hersencellen die afsterven bij Parkinson deze antigenen niet hadden en veegden zij de theorie van tafel.

Onze emotionele relatie met kanker is aan herziening toe
LEES OOK

Onze emotionele relatie met kanker is aan herziening toe

Kanker is al tientallen jaren een van de meest gevreesde ziekten ter wereld. Maar deze ‘kankerfobie’ staat niet meer in v ...

Antigenen

Onlangs hebben David Sulzer van de Columbia universiteit in New York en zijn team post mortem hersenmateriaal bestudeerd. Zij ontdekten dat de dopamine producerende cellen in dat materiaal wel degelijk antigenen bevatten. Vervolgens testten zij bloedmonsters en zagen dat Parkinson-patiënten een immuunreactie vertoonden op deze antigenen, maar gezonde mensen niet. De resultaten publiceerden zij in het vakblad Nature.

De bevindingen doen vermoeden dat de ziekte van Parkinson een auto-immuunziekte is, waarbij het immuunsysteem abusievelijk lichaamseigen cellen aanvalt. Het immuunsysteem is al eerder in verband gebracht met de ziekte, maar dit is het eerste bewijs dat iets vertelt over het pathologische mechanisme, zegt Roger Barker van de universiteit van Cambridge. ‘Het immuunsysteem is een veelbelovend doel om farmacologische behandeling op te richten’, zegt hij.

Het is nog niet duidelijk of de immuunreactie direct het afsterven van de hersencellen veroorzaakt, of dat de immuunreactie enkel een bijwerking van de ziekte is. Sulzer en zijn team gaan nu proberen de auto-immuunreactie in de ziekte van Parkinson te blokkeren om te zien of dit de progressie van de ziekte remt.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: