Duitse neurowetenschappers hebben aangetoond dat bepaalde patronen in hersenactiviteit van proefpersonen overeenkomen met bepaalde smaken die ze proeven. De wetenschappers hopen met het resultaat meer inzicht te krijgen in smaakperceptie, zodat daarmee eetstoornissen verholpen kunnen worden.

Ander kort nieuws

‘Ebola leidt ook tot meer mazelen en polio’

Ebola onder de elektronenmicroscoop. Foto: NIAID (via Flickr)
Ebola onder de elektronenmicroscoop. Foto: NIAID (via Flickr)

In ebolalanden zal het aantal gevallen van mazelen verdubbelen. Dat voorspellen Amerikaanse wetenschappers in Science.Oorzaak is een gebrek aan vaccinaties voor kinderen, doordat de gezondheidszorg door de uitbraak van ebola is verstoord. Ook andere besmettelijke ziektes, zoals meningitis en polio, zullen vaker voorkomen.

‘Ik wil uiteindelijk een mooie ribeye-steak maken’
LEES OOK

‘Ik wil uiteindelijk een mooie ribeye-steak maken’

Tien jaar geleden presenteerde Mark Post de eerste in het lab gemaakte hamburger. Wanneer kunnen wij daar onze tanden in zetten?

Sahara bevat stokoud steenlandschap

Een reeks stenen opgegraven in de Sahara vormt het oudste door mensen gemaakte landschap. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Cambridge. Het 350 kilometer lange, 75 stenen per vierkante meter bevattende landschap komt – niet heel verrassend – uit het stenen tijdperk; de precieze tijd is nog onbekend.

Ingenieurs maken kameleonhuid na

Ingenieurs van de University of California hebben materiaal gemaakt dat van kleur verandert als je het buigt. Dat deden ze door siliciumop nanoschaal te bewerken. Ze beschrijven de ‘kameleonhuid’ in vakblad Optica. Het nieuwe materiaal kan worden toegepast in beeldschermtechnologie en camouflagekleding.

Lees ook: