De ontwikkeling en bouw van een pebble bed reactor in Zuid-Afrika is van de baan. De regering staakt de financiële steun aan het bedrijf Pebble Bed Modular Reactor (PBMR) nagenoeg volledig.

PBMR werkt al sinds 1999 aan een prototype pebble bed reactor. De kern van dit type reactor, oorspronkelijk ontwikkeld door het Duitse Forschungszentrum Jülich, bestaat uit een groot aantal kogels van grafiet waarin kleine bolletjes van uraniumoxide en thoriumoxide zitten. Helium, dat tussen en langs de 6 cm metende kogels stroomt, koelt de reactorkern. In een warmtewisselaar wordt met het verwarmde gas stoom gemaakt, dat een turbine aandrijft.

Het pebble bed-concept biedt in vergelijking met andere reactortypen verschillende voordelen. Een meltdown niet mogelijk, omdat natuurlijk convectie volstaat voor de koeling van de reactorkern. Daarnaast levert de relatief hoge temperatuur van maximaal 1600 °C een rendement op van zo’n 50 %.

‘Ik maak me al twintig jaar hard voor een telescoop op de maan’
LEES OOK

‘Ik maak me al twintig jaar hard voor een telescoop op de maan’

Minimaal duizend antennes wil Marc Klein Wolt op de achterkant van de maan gaan zetten. Die moeten meer licht gaan werpen op ...

Zuid-Afrika investeerde al ruim 7 miljard rand (700 miljoen euro) in het demonstratieproject. PBMR verwachtte het prototype oorspronkelijk in 2003 operationeel te hebben. Volgens de meest recente planning is de proefreactor pas in 2018 klaar. De vertraging zou deels samenhangen met de grote ambities van het bedrijf, dat direct een commercieel exploiteerbare reactor wil presenteren.