Bacteriën uit een koeienpens leveren microbiologen gereedschap voor de omzetting van plantaardig restmateriaal.

Bacteriën in de voorste koeienmaag, pens, helpen bij de afbraak van cellulose. Dominic Wong, wetenschapper aan agrarisch onderzoeksinstituut in Albany, Californië (VS) heeft nu uit die bacteriën twaalf genen gehaald die zorgen voor cellulose-afbrekende enzymen.

Dit gereedschap heeft hij vervolgens ingebouwd in de bekende darmbacterie Escherichia coli. Een kweek van die bacterie moet nu plantenresten van bijvoorbeeld maïs kunnen omzetten in ethanol, dat geschikt is als brandstof. Deze bio-ethanol concurreert, omdat het uit cellulose is gemaakt, niet met de productie van voedsel. Ethanol uit de eerste generatie biobrandstoffen had dat nadeel wel, het ontstond bijvoorbeeld uit rietsuiker.

Red de wereld met algoritmes
LEES OOK

Red de wereld met algoritmes

Wiskundige Dick den Hertog stelt zijn algoritmen beschikbaar om anderen te helpen. Hiervoor won hij dit jaar een Amsterdam Impact Award.

Wellicht kunnen de enzymen ook bijdragen aan beter verteerbare en voedzamere diervoeders en leiden tot nieuwe voedingssupplementen. Met multinational Cargill, waar onderzoekers hielpen met het onderzoek, heeft Wong de eerste stappen naar een patent genomen.

Erick Vermeulen