Diemen (NL) – Abonnees van het TiVo-systeem in Engeland ontdekten tot hun verrassing dat hun TiVo-recorder ongevraagd een programma had opgenomen. Het systeem biedt volop commerciële mogelijkheden.


TiVo – TV your way – is een tv-registratie-systeem dat ontwikkeld is door onder meer Philips. Het is als een videorecorder met een grote harde schijf in plaats van een tape. De bezitter neemt een abonnement op een TiVo-service en programmeert het systeem met zijn voorkeursprogramma's. Zowel in Engeland als in de VS verkennen nu TiVo-services de commerciële mogelijkheden, tot ongenoegen van sommige afnemers.
Het TiVo-systeem leert wat voor programma's de gebruiker waardeert en neemt zonodig zelfstandig soortgelijke programma's op, of volgende afleveringen van series en films met je favoriete acteur. Het apparaat kan ook een programma afspelen terwijl het dat nog opneemt: mis je de eerste tien minuten, dan kun je gewoon kijken vanaf het begin en vervolgens commercials overslaan.

Nu blijkt dat exploitanten van het TiVo-systeem ongevraagd programma's kunnen leveren. In Engeland betrof het een tweede aflevering van een nog niet succesvolle comedy, in de VS onder meer een video die de nieuwe cd van Sheryl Crow moet promoten. 'Advertainment' is de naam voor deze televisie-spam, waarvan TiVo-partner Best Buy grote verwachtingen heeft.
De opmars van TiVo moet in Europa nog worden ingezet. In Nederland en België kennen we het nog niet. Een probleem zijn de rechten: bij de aankoop van lege media (videobanden, cd-r) betaal je een heffing die ten goede komt aan producenten van film- en tv-programma's. Moet er nu ook een heffing komen op de harde schijven waarop je tv-programma's kunt vastleggen? Daarnaast zijn programmagegevens in bijvoorbeeld Nederland nog niet vrij verkrijgbaar. Wel bestaan er inmiddels videorecorders met schijf in plaats van tape, waarop televisieprogramma's in MPEG2-formaat worden vastgelegd. Weliswaar moet je dan ouderwets programmeren, maar voor ongewenste advertainment hoef je dan niet bang te zijn.

Erick Vermeulen