We hebben een nieuwe heetste chilipeper ter wereld. Pepper X verschroeit de vorige recordhouder, de Carolina Reaper, met een miljoen Scoville-eenheden.

Pepper X is de heetste peper ter wereld. Dat meldt Guinness World Records in een verklaring. De nieuwe chilipeper is ongeveer 500 keer zo heet als een jalapeño.

De vierkante, groengele peper heeft een heetheid van maar liefst 2,69 miljoen Scoville-eenheden. De Scovilleschaal is een schaal van pittigheid die gebaseerd is op de concentratie capsaïcinoïden in de plant. Dat zijn chemische stofjes die pepers heet maken.

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures
LEES OOK

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures

Een op de vijf Nederlanders doet aan fitness. Dat leidt tot een miljoen blessures per jaar. Bewegingswetenschapper Lisa Noteboom onderzocht hoe die ku ...

Pepper X overtreft de vorige recordhouder met ongeveer een miljoen Scoville-eenheden. Deze Carolina Reaper werd tien jaar geleden gekweekt door een Amerikaan met de toepasselijke naam Ed Currie. Hij is ook de kweker van Pepper X.

Meedogenloos heet

Currie vertelde aan Associated Press dat hij de nieuwe peper ontwikkelde nadat een vriend hem een andere chilipeper had gestuurd die ‘meedogenloos heet’ was. Toen hij die peper kruiste met de Carolina Reaper, was het resultaat nog heter. Na ongeveer tien jaar experimenteren in zijn kassen in South Carolina wist Currie Pepper X te kweken.

In een video is te zien hoe Currie erin slaagde om een hele Pepper X op te eten. ‘Ik voelde de hitte drieënhalf uur lang’, zei Currie. ‘Toen kwamen de krampen.’

Donderslaghoofdpijn

Bij zoogdieren zoals mensen bindt capsaïcine zich aan een receptor in zenuwcellen. Die zet ontstekingsreacties in het lichaam in gang, wat een branderig gevoel geeft. Vogels hebben deze receptor niet. Zij hebben dus geen last van verhitting wanneer ze de zaden van pepers opeten en via hun uitwerpselen verspreiden.

In ernstige gevallen kan het eten van te hete pepers leiden tot overgeven, maagpijn, brandende diarree en ‘donderslaghoofdpijn‘. Je kunt het branderige gevoel laten afnemen door melk te drinken. Het zuiveleiwit caseïne trekt namelijk de op olie gebaseerde capsaïcinemoleculen aan en omringt ze.

Als het aan Currie ligt, zal Pepper X niet voor altijd de titel van heetste peper dragen. Elk jaar kweekt hij meer dan honderd nieuwe pepers. ‘Is dit het toppunt? Nee, dat is het niet’, zegt Currie. ‘We beginnen nu met het testen van de volgende.’