Houten beweegbare panelen zorgen voor de juiste klank.
Beweegbare panelen met ingebouwde luidsprekers zorgen voor een zaal met de perfecte akoestiek. Architecten van het Amerikaanse designbureau RVTR hopen dat te realiseren met hun Resonant Chamber.

Op het eerste gezicht lijken de houten interieur-blokken op origami-achtige kunstwerken aan het plafond, maar ze hebben een belangrijke akoestische functie. De panelen zijn beweegbaar en met een afstandbediening aan te passen als het geluid in de zaal verandert. Daardoor krijg je, aldus de ontwerpers, altijd de juiste klank en galm in een ruimte, ook als de geluidsniveaus sterk wisselen.

‘Tijdens een tentoonstelling of in een restaurant kan het toenemende geluid worden opgevangen door de panelen te openen. Daardoor wordt meer geluid geabsorbeerd en krijgen alleen de gewenste geluiden de overhand’, zegt architect Geofrrey Thun van RVTR.

‘Ik wil uiteindelijk een mooie ribeye-steak maken’
LEES OOK

‘Ik wil uiteindelijk een mooie ribeye-steak maken’

Tien jaar geleden presenteerde Mark Post de eerste in het lab gemaakte hamburger. Wanneer kunnen wij daar onze tanden in zetten?

Tot nu toe hebben de ontwerpers alleen een prototype paraat, maar het designbureau zegt momenteel aan verschillende modellen te werken. ‘Het volgende model zal ook forsere bewegingen kunnen maken.’