Probeer gratis een quantumchip uit. Wetenschappers van de universiteit van Bristol zetten binnenkort een simpel exemplaar op internet en hopen daarmee programmeurs alvast voor te bereiden op de aanstaande quantumrevolutie.
De quantumcomputer gaat in de cloud. Binnenkort kan iedereen met een webbrowser inloggen en algoritmes laten lopen op een quantumchip die is aangesloten op het internet.
Quantumcomputers zijn nu nog een zeldzaamheid. Slechts een paar laboratoria hebben toegang tot de eenvoudigste quantumcomputers. Google en Nasa delen een zogeheten D-Wave quantumcomputer, maar het is de vraag hoe ‘quantum’ dat speciale type computer daadwerkelijk is. Bovendien is die computer niet beschikbaar voor het publiek.
Het einde van een veilig internet?
Ze noemen het de ‘cryptocalyps’: het gevreesde moment waarop quantumcomputers zo krachtig worden dat ze dwars door alle b ...
Wetenschappers van de universiteit van Bristol in Groot-Brittannië maakten zich zorgen dat de beperkte toegang tot quantumcomputers zou leiden tot een tekort aan ervaren quantumprogrammeurs. Dat terwijl die mensen wel nodig zijn wanneer de verwachte quantumrevolutie aanbreekt. ‘Slechts een handjevol mensen over de hele wereld kwalificeren zich daarvoor’, zegt Jeremy O’Brien, die de ontwikkeling van de openbare quantumchip leidde.
Quantumprogrammeurs in de dop kunnen zich uitleven op een online simulator. Ze kunnen een tutorial volgen, die gebruikers door de stappen leidt waarmee ze de chip kunnen afstellen. Eenmaal ervaren genoeg kunnen de gebruikers een aanvraag indienen om verbinding te maken met de echte chip, die in het lab in Bristol ligt en vanaf 20 september online staat. De chip voert opdrachten uit en koppelt de resultaten over het internet terug.
Fotonpuzzel
Waar de gebruikelijke computerchip informatie verwerkt met bits, die een waarde 0 of 1 kunnen uitdrukken, maakt de quantumchip gebruik van zogeheten quantum bits of qubits. Die bits kunnen zowel 0 als 1 tegelijk uitdrukken. In theorie is daarmee een veel grotere verwerkingssnelheid mogelijk dan bij normale bits.
In de traditionele quantumchip gaan twee fotonen door een serie optische kanalen. Bij het doorlopen van de chip verstrengelen de fotonen, waardoor de twee quantumdeeltjes elkaars uitkomst beïnvloeden. De uitkomst van de bewerking wordt bepaald door de mate van verstrengeling van de twee fotonen.
Quantum op afstand
Welke toepassingen een gebruiker zou willen uitvoeren met de openbare quantumchip is niet duidelijk. De chip heeft slechts twee qubits en kan daarmee volgens O’Brien niets wat je gewone computer niet kan. O’Briens team heeft 6-qubit- en 8-qubitcomputers ontworpen, maar die projecten zijn nog in ontwikkeling. In de tussentijd kunnen nieuwsgierigen mooi gebruik maken van de ‘oude’ 2-qubitchip.
De simpele quantumchip kan een leuke manier zijn om de technologie voor een groot publiek te demonstreren, zegt Scott Aaronson van de Massachusetts Institute of Technology, die niet meewerkte aan het project. Daarnaast kan het online gebruik van de 2-qubitchip volgens Aaronson een indicatie zijn voor het toekomstige gebruik van quantumcomputers. ‘Als de quantumcomputer in de praktijk wordt gebracht, zal er maar een klein aantal computers bestaan, die gebruikers op afstand kunnen gebruiken.’