PlutoHet publiek mag twee recent ontdekte manen van Pluto een naam geven. De objecten zijn in 2011 en 2012 gevonden door de ruimtetelescoop Hubble. Het betreft twee kleine maantjes met een diameter van zo’n 20 tot 30 kilometer. De manen dragen vooralsnog de werktitels P4 en P5. Hun ontdekkers, waaronder planeetkundige Mark Showalter, vinden het echter hoog tijd de manen een echte naam te geven.

De naam van de planeet, Pluto, verwijst naar de Romeinse god van de onderwereld. De andere manen van Pluto (Charon, Nix en Hydra) danken hun naam ook aan de mythologie. De nieuwe namen moeten goed in dit rijtje te passen. Op de website waar je je stem kunt uitbrengen, geven de makers een aantal suggesties zoals Styx (een rivier in de onderwereld) en Persephone (de godin van het dodenrijk), maar ook andere suggesties zijn welkom.

Op 25 februari sluit de verkiezing. Het SETI-team zal dan de meest populaire namen voorleggen aan de International Astronomical Union, die over de uiteindelijke beslissing gaat.

Toeval speelde een grote rol  bij veel spectaculaire  kosmische ontdekkingen
LEES OOK

Toeval speelde een grote rol bij veel spectaculaire kosmische ontdekkingen

Het heelal zit vol verrassingen. We moeten toevallige ontdekkingen in de wetenschap omarmen, zegt astrofysicus Chris Lintott.

Stemmen kan op www.plutorocks.com.

Ans Hekkenberg

Afbeelding: Wikimedia Commons/C.M. Handler