De robotarm is nu een serieuze kandidaat voor het ziekenfondspakket. Een forse subsidieregeling vormde de eerste stap.Begin deze maand ging een lange-termijnproject van start dat de robotarm een algemeen toegepast hulpmiddel moet maken. In de loop van drie jaar zal een subsidieregeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in totaal honderdzestig mensen gelukkig maken met een robotarm. Het project, dat financieel wordt gecoördineerd door het College van Zorgverzekeraars (CVZ), moet de kennis en ervaring leveren die het mogelijk maken de robotarm op te nemen in het ziekenfondspakket.

De robotarm, ofwel Manus-manipulator, is ontwikkeld voor mensen met een ernstige motorische handicap. Met de arm, die op de rolstoel is gemonteerd, kan de gebruiker zelfstandig handelingen uitvoeren zoals iets oppakken of een glas naar de mond brengen. Daardoor is de gebruiker veel minder afhankelijk van hulpverleners en zal de robotarm, ook al is hij nu nog flink duur, een aanzienlijke besparing opleveren op het zorgbudget.

De komende drie jaar zal een bureau van deskundigen op het gebied van revalidatietechniek de grote groep subsidieproefkonijnen intensief begeleiden. Van alle stappen – aanpassen van de rolstoel, installatie van de robotarm, training van de gebruiker en onderhoud van de arm – zullen de deskundigen rapportages maken. Uiteindelijk kan men dan na deze testperiode soepeler overgaan op een systeem waarbij veel meer mensen in aanmerking komen voor een robotarm.

Hoe gezond is een ijsbad?
LEES OOK

Hoe gezond is een ijsbad?

Jezelf kort blootstellen aan extreme kou is volgens gezondheidscoaches goed voor lichaam en geest. Steeds meer mensen stappen daarom in een ijsbad of ...

Nienke Beintema