In de aanloop naar het WK voetbal in Zuid-Afrika produceerden Duitse ingenieurs een micro-tippkick-speler. Nu moeten ze nog zorgen dat ie een bal kan raken.


Een voetbalspeler van 6,8 millimeter groot – Ronano – is in Hannover geproduceerd met laserlicht. Zo’n 340 laagjes vloeibare polymeer met een dikte van 0,2 millimeter zijn stuk voor stuk onder invloed van laserlicht uitgehard. Uit het hoofd steekt een draadje dat zo dun is als een menselijke haar.

Voetbalfans kunnen met het spel Tippkick wedstrijden spelen. De spelers zijn normaliter gemaakt van metaal, zeven centimeter lang, en indrukken van de knop op hun hoofd laat het been bewegen, zodat de speler de twaalfzijdige ‘bal’ kan wegschoppen. De echte fanatiekeling kan zelfs een kleine lichtmast met zes ledlampjes naast het speelveld op tafel neerzetten.

Hoe drinkbaar is de stijgende zeespiegel?
LEES OOK

Hoe drinkbaar is de stijgende zeespiegel?

Een tekort én een overschot aan water bedreigen tegelijkertijd de menselijke beschaving. Kunnen die de zee ooit drinkbaar maken?

In het Laser Zentrum Hannover is de minuscule Tippkick-speler gebouwd. Beweegbaar is hij nog niet, maar daar wordt aan gewerkt. De miniaturisering van de mechanische delen is een grote uitdaging voor de ontwerpers van het bedrijf phoenix GmhB & Co KG in München. Het voetballertje moet namelijk in één keer overschakelen naar de speelstand. Praktisch is het niet: hij is te kwetsbaar om met een pincet of een vinger te bedienen.

Voor de meewerkende bedrijven vormt deze Ronano dan ook vooral een toonbeeld van wat stereolithografie kan betekenen voor onder meer biomedische techniek, microsensoren en andere kleine technische toepassingen. Hopelijk kunnen ze hem in april op de Hannover Messe in werking tonen.

Erick Vermeulen