Delft (NL) – Op 10 november presenteert Jan Douwe Kroeske, bekend van het TV-programma Jules Unlimited, de finale van de Scheikunde Scholierenquiz.


“Waarom kun je op de top van de Mount Everest (ongeveer 9000 meter) geen goede kop thee zetten?” “Hoe komt het dat secondelijm pas uithardt als het uit de tube komt?” In de voorronde van de Scheikunde Scholierenquiz ontvingen sectiehoofden van alle VWO-scholen in Nederland een pakket met dergelijke vragen. Scholieren konden op internet de vragen beantwoorden. Van de driehonderd deelnemers zijn de 125 besten uitgenodigd voor de finale, die plaatsvindt aan de faculteit Scheikundige Technologie in Delft. Bij de finale krijgen de deelnemers twintig vragen voor hun kiezen. Presentator Jan Douwe Kroeske zal daarbij een aantal antwoorden demonstreren.

“Het is jammer dat er steeds minder mensen geïnteresseerd zijn in scheikunde”, zegt Rutger Wilts, student Scheikundige Technologie aan de TU Delft. “En dat terwijl de chemische industrie zo belangrijk is voor de Nederlandse maatschappij”. Wilts en medestudenten aan de faculteit Scheikundige Technologie willen met de door hen op touw gezette scholierenquiz interesse voor hun vak wekken. De TU Delft en een aantal landelijke chemische verenigingen ondersteunen het initiatief.

Erick Vermeulen