Onderzoekers van de Amerikaanse University of Cincinatti hebben een kleurenbeeldscherm ontwikkeld dat is gebaseerd op een truc uit de natuur. De pixels schakelen aan door inkt op commando naar de voorzijde te verplaatsen.

Het display verbruikt voor stilstaand beeld geen stroom.

De techniek bootst na hoe sommige dieren van kleur kunnen veranderen. Zo doen pijlinktvissen dat door het pigment in de zakjes onder hun huid naar boven te duwen. Het display van de Amerikaanse onderzoekers heeft pixels met twee reservoirs, die met elkaar zijn verbonden. Het ene zit aan de voorzijde, het andere aan de achterkant. Wordt een pixel ingeschakeld, dan stuurt een elektrisch veld een gekleurde vloeistof van achteren naar voren. Om de beeldpunt in deze stand te laten staan is geen energie nodig. ‘Dit maakt de techniek zeer zuinig voor toepassingen als e-books’, zegt dr. Jason Heikenfeld. De pixels kunnen echter ook snel genoeg schakelen om bewegende beelden te vertonen.

Dit schuilt er achter het (te lage) prijskaartje van ons voedsel en onze spullen
LEES OOK

Dit schuilt er achter het (te lage) prijskaartje van ons voedsel en onze spullen

In de prijs van de levensmiddelen en de spullen die we kopen, evenals in die van de diensten waarvan we gebruikmaken, zit de schade die ze berokkenen ...

Samen kunnen de pixels ook grijswaarden laten zien. Daarbij bevindt de vloeistof zich maar voor een deel in het voorste reservoir. Het beeldscherm is goed leesbaar in zonlicht. Dat komt vooral doordat de pixels het grootste deel van het licht dat erop valt, reflecteren. Lcd-schermen hebben een lichtbron achter de pixels. Voordat het licht naar buiten komt, moet het eerst door polarisatie- en kleurenfilters, wat een aanzienlijk verlies aan intensiteit betekent.