Pfinztal (D) – Met een nieuwe kunstsneeuw gemaakt van aardappel- of maïszetmeel is sneeuwpret bij kamertemperatuur niet langer milieubelastend.


De kunstsneeuw die je in films of etalages ziet, is gemaakt van kunststoffen die niet biologisch afbreekbaar zijn. Het Fraunhofer Instituut voor Chemische Technologie ontwikkelde een kunstsneeuw op basis van aardappelzetmeel. Tijdens een fikse regenbui lost het spul gewoon op en heb je er geen rotzooi meer van.
Kunstsneeuw bestaat meestal uit snippers van polyetheenfolie. Nadeel van dit materiaal is dat het niet biologisch afbreekbaar is. Aangezien de sneeuwkorrels heel klein zijn, verstuiven ze snel en is na gebruik in bijvoorbeeld filmsets niet alles op te ruimen. De restanten die blijven liggen, kan de natuur niet afbreken.

Een aardappelsneeuwpop in je kamer


Naast de oplosbaarheid in water is een extra voordeel van de aardappelsneeuw zijn plakkerigheid. Vooral voor toepassingen als aankleding van etalages is dit een handige eigenschap. Winkeliers hoeven enkel de voorwerpen die zij met sneeuw willen bedekken te bevochtigen. Als ze hierna de kunstsneeuw erover verdelen, lost het aardappelzetmeel voor een gedeelte op. Deze oplossing vormt een plakkerige verbinding, die ervoor zorgt dat de sneeuw goed blijft zitten.
De aardappelsneeuw heeft inmiddels zijn vuurdoop op het toneel al gehad. De witte omgeving in het stuk 'Fürst Igor' van het Badischen Staattheater die net leek op echte sneeuw, bestond in feite uit aardappelen en maïs.

Sonja Jacobs