Leiden (NL) – Een nieuw type synthese voor anorganische verbindingen vormt een effectieve manier om een grote verscheidenheid aan nieuwe mogelijke medicijnen tegen kanker te maken.


De chemicus Marc Robillard onderzocht voor zijn promotie de synthese van platinaverbindingen die werken tegen tumoren. Hij bekeek met name de vaste-dragerbenadering, een in de organische chemie al beproefde techniek. Daarbij zitten de verbindingen in wording vast op polymeerbolletjes. Daardoor kunnen gemakkelijk reagentia worden weggespoeld. De methode is geschikt voor automatisering en kan snel een enorme variatie aan producten opleveren.
Robillard beproefde de techniek met de synthese van verbindingen die verwant zijn aan cisplatina, een middel dat sinds begin jaren zeventig in gebruik is tegen eierstok- en testikelkanker. Cisplatina is niet altijd succesvol en daarom zoeken chemici naar verwante verbindingen die de kanker goed aanpakken. Nu kan dankzij Robillards vaste-dragersynthese de speurtocht naar betere antitumormiddelen enorm versneld worden.

Erick Vermeulen