Zonnevliegtuig Solar Impulse 2 bevindt zich momenteel in het luchtruim boven de Middellandse Zee. De voorlaatste etappe in zijn reis rond de wereld is live te volgen.
De 16e vlucht van het zonnevliegtuig begon gisterochtend in het Spaanse Sevilla. Morgen zal het vliegtuig aankomen in de Egyptische hoofdstad Cairo. Het is de voorlaatste etappe van de Solar Impulse 2, die vorig jaar maart begon aan een reis rond de wereld – volledig op zonne-energie. De volledige tocht zou zo’n 35.000 kilometer beslaan en 500 vlieguren duren en moet het gebruik van duurzame energie in de luchtvaart meer op de kaart te zetten.
Om en om vlogen piloten Betrand Piccard en André Borschberg in 15 etappes van Abu Dhabi naar Sevilla via India, Myanmar, China, Japan en de Verenigde Staten. Borschberg nam de huidige vlucht over de Middellandse Zee, die naar schatting zo’n 50 uur en 30 minuten zal duren, voor zijn rekening.
Virtual reality kan 'kijkgedrag' van scheidsrechters verbeteren
Het 'kijkgedrag' van scheidsrechters valt te trainen met behulp van virtual reality, ontdekte bewegingswetenschapper Tammie van Biemen.
Sceptisch
Niet iedereen is ervan overtuigd dat zonne-energie snel de kerosinebrandstof zal vervangen. Hoewel de zon zo’n 8000 keer meer energie produceert dan we wereldwijd nodig hebben, is het gebruik ervan niet zo gemakkelijk als het lijkt. Solar Impulse 2 heeft een spanwijdte van 72 meter – net zo breed als een Boeing 747 – en bevat meer dat 17.000 zonnecellen. Ondanks die afmetingen past er maar één persoon in. ‘Bovendien’, zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft, ‘is de hoeveelheid zonne-energie per vierkante meter is te laag, zodat de energie eerst moet worden gebundeld en opgeslagen als elektriciteit.’ Die opslag is volgens Melkert een van de problemen. ‘Hoewel elektromotoren efficiënter zijn dan verbrandingsmotoren, is de energie in moderne lithiumaccu’s nog een factor zestig lager dan de energie in kerosine.’
Of we ooit duurzaam kunnen vliegen hangt volgens Melkert vooral af van de olieprijs. ‘Als de olieprijs te hoog wordt, komen duurzame alternatieven veel hoger op het prioriteitenlijstje te staan. Er zal dan meer onderzoek komen naar bijvoorbeeld efficiëntere zonnepanelen en betere accu’s.’.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder: