Een speciale beker geeft kleur en smaak aan water, waardoor je het ervaart als virtuele limonade. Binnenkort kun je met deze uitvinding een drankje doorsturen via de sociale media.

De beker werkt met een systeem van sensoren en elektroden die digitaal de kleur en zuurtegraad van citroenlimonade nabootsen. Een glas water verandert hiermee virtueel in limonade. Het idee is om mensen zintuigelijke ervaringen zoals smaak te laten delen via internet.

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

‘Mensen plaatsen foto’s van drankjes op sociale media. Ook de smaak kunnen delen is ons doel’, zegt Nimesha Ranasinghe van de National University of Singapore.

Ranasinghe en zijn collega’s gebruikten een kleursensor en een pH-meter om de exacte kleur en zuurtegraad van limonade vast te stellen. Vervolgens verzonden ze deze gegevens naar een speciale beker die gevuld was met water. Ledverlichting gaf het water de kleur van limonade. En elektroden aan de rand van de beker simuleerden de zure smaak door smaakpapillen te stimuleren met elektrische pulsjes.

Net echt

Om te testen hoe goed de beker werkte, nodigde het team 13 mensen uit om verschillende varianten van echte en virtuele limonade te proeven. De deelnemers wisten niet in welke bekers limonade en in welke water zat. De limonades waren geel, groen en mat wit. Om via de elektrodes de zure sensatie mee te krijgen, dronken de vrijwilligers met hun tong tegen de rand van de beker. Zij gaven vervolgens aan hoe zuur zij de limonade eruit vonden zien en hoe zuur die smaakte.

Over het algemeen vonden ze de echte citroenlimonade zuurder dan de virtuele limonade. Maar op kleur alleen beoordeelden ze de mat witte virtuele limonade het zuurst. Wellicht kwam dit door de felheid van de ledlampjes. De onderzoekers presenteerden in maart de resultaten van het onderzoek op de Conference on Tangible, Embedded and Embodied Interaction in Yokohama in Japan.

Meer lezen over fascinerende wetenschap, neem dan een tweejarig abonnement op New Scientist.

Het huidige systeem kan nog niet een volledige smaak overbrengen. ‘Tenzij je geur kunt simuleren, kun je geen complete smaak imiteren’, zegt Amol Bhondekar van de Central Scientific Instruments Organisation in India.

Maar het team van Ranasinghe heeft grote plannen. ‘We werken aan een complete mix met geur, smaak en kleur. We willen elk drankje kunnen creëren’, zegt Ranasinghe. Virtuele smaken maken het mogelijk om van een drankje te genieten zonder suiker te consumeren. Dat scheelt in calorieën en schadelijke effecten voor het gebit, zegt hij.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.