Onderzoekers hebben eetbare platte pasta ontwikkeld die opzwelt wanneer je hem kookt. Niet alleen ontstaan er dan allerlei leuke vormen, het bespaart ook op opslag- en transportruimte.

Deze nieuwe vorm van pasta komt plat en recht uit de doos. Maar zodra je de pasta in een pan kokend water gooit, krijgt die 3D-vormen. Er ontstaan dan bijvoorbeeld lange spiralen die lijken op fusilli, of de schelpjes van conchigliepasta.

Als bijvoorbeeld macaroni verpakt wordt, bestaat ongeveer 60 procent van de ruimte in de doos of zak uit lucht, schat auteur Wen Wang van de Carnegie Mellon Universiteit in Pennsylvania, VS. De onderzoekers denken dat platte, droge pasta de hoeveelheid verpakking die nodig is voor het levensmiddel drastisch kan verminderen en ook kan besparen op opslag- en transportruimte.

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’
LEES OOK

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’

Universiteiten moeten hun samenwerking met de fossiele industrie niet stopzetten, vindt scheikundige Marc Koper. Dat vertraagt de energietransitie.

Authentiek Italiaans recept

De 2D-pasta verandert in 3D-vormen als je hem kookt, omdat elk stuk in een bepaald patroon is bekleed met minuscule groeven, minder dan 1 millimeter breed. De groeven vergroten het oppervlak van sommige delen van een stukje pasta. Gebieden met een groter oppervlak absorberen meer water en zwellen sneller op, aldus Wang, die nu bij voedselbedrijf Nestlé werkt.

‘Het groefpatroon, de diepte, de hoogte en de afstand tussen de groeven zijn allemaal erg belangrijk’, zegt Wang. ‘Door hiervan gebruik te maken, konden we de pasta in de gewenste vorm buigen.’

De onderzoekers maakten het product met behulp van een authentiek Italiaans pastadeegrecept dat alleen bestaat uit griesmeel en water. Het maken van de groeven was de enige extra stap die nodig was.

Kwestie van smaak

Uit voorlopige smaaktesten blijkt dat de pasta dezelfde smaak heeft en hetzelfde gevoel in je mond geeft als de gewone versie. ‘Je pasta kan zelfs nog smakelijker zijn’, volgens Wang. Omdat de groeven het oppervlak van een stuk pasta drastisch vergroten, kan het de saus beter opnemen, denkt ze.

Voordat de pasta op de markt komt, moeten we de productie eerst flink opschalen met gespecialiseerd gereedschap dat de groeven nauwkeurig print, zegt Wang. Er zijn ook meer smaaktests nodig om te zien hoe consumenten de platte pasta beoordelen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Science Advances.

LEESTIP: wil je meer weten over wat de wetenschap kan zeggen over ons eten? Bestel dan Eten als dieren in onze webshop. Ook beschikbaar als e-boek.