Diemen (NL) -Het bevorderen van alledaagse lichaamsbeweging op en naar het werk of rond het huis is de beste manier om de bevolking fitter te krijgen.


Nederlanders zijn geen fanatieke sporters. Sport maakt maar zo'n 5% uit van hun totale hoeveelheid lichamelijke activiteit. Op zich hoeft dat niet erg te zijn, zolang ze gedurende de dag maar voldoende beweging krijgen door alledaagse dingen als traplopen of fietsen, zo bericht het Trendrapport Bewegen en Gezondheid 2000-2001 dat TNO onlangs aan de staatssecretaris van VWS overhandigde.
De afgelopen jaren zijn de Nederlanders niet meer gaan bewegen of fitter geworden, ondanks alle belangstelling voor dit onderwerp. Nog steeds beweegt minder dan de helft van de bevolking voldoende en de fitheidsnorm wordt maar door twee van de tien mensen gehaald. Om mensen meer aan het bewegen te krijgen, ziet TNO het bevorderen van de lichaamsbeweging tijdens activiteiten op en naar het werk en rond de woning als beste oplossing.
Onderzoek heeft aangetoond dat voldoende beweging de risico's op hart- en vaatziekten verlaagt. Ten minste vijf dagen per week, dertig minuten per dag matig intensief bewegen levert belangrijke gezondheidswinst op. Een half uurtje fietsen of wandelen, of de trap nemen in plaats van de lift is hiervoor al voldoende. Voor werkgevers valt er ook een voordeel te behalen: voldoende bewegende werknemers zijn productiever dan stilzitters.
Naast signalering van deze algemene trends behandelt het rapport verder nog de voorkoming van sportblessures, maatregelen op het gebied van dopinggebruik en de organisatie van de Nederlandse sportgezondheidszorg.


Sonja Jacobs