Vergeet koffie en grote glazen water – het beste middel tegen een fikse kater is Sprite. Dat concluderen Chinese onderzoekers in het blad Food & Function.

Sprite of een glas Spa Rood kan de negatieve effecten van dat glaasje wijn flink verminderen. Bron: Wikimedia Commons/Mick Stephenson
Sprite of een glas Spa Rood kan de negatieve effecten van dat glaasje wijn flink verminderen.
Bron: Wikimedia Commons/Mick Stephenson

De wetenschappers, werkzaam aan de Sun Yat-Sen universiteit, onderzochten 57 verschillende drankjes. Ze bekeken welk drankje de werking van eiwitten bevordert die de schadelijke stoffen na alcoholgebruik afbreken.

Een lichaam doorstaat twee stappen wanneer het alcohol verwerkt. Eerst komt een enzymgroep genaamd alcoholdehydrogenase (ADH) in actie. Een enzym is een eiwit dat chemische reacties in het lijf mogelijk maakt of versnelt. In het geval van ADH zetten de enzymen het alcohol om in het giftige ethanal. Vervolgens verwerkt een ander soort enzym, aldehydedehydrogenase (ALDH), het verder tot het onschadelijke acetaat.

Dossier: het raadsel mens
LEES OOK

Dossier: het raadsel mens

Ons lichaam bevat flink wat raadsels. We onderzoeken daar de verbazingwekkendste van en bespreken de bijzondere inzichten waar ze toe leiden.

Tijdens de eerste stap ontstaan de hoofdpijnklachten die gepaard gaan met een kater. Ethanal zorgt voor dat het brein wat zwelt en daardoor pijnlijk aanvoelt. De Chinese wetenschappers redeneerden dat de klachten zouden verminderen wanneer het ethanal sneller verdwijnt. Dat betekent dat de ALDH-enzymen sneller in actie moeten komen.

Uit hun labproeven bleek dat de populaire frisdrank Sprite de werking van de ALDH-enzymen het meest bevorderde. Ook water met koolzuur beperkte de hoofdpijn. Kruidige theesoorten bleken een kater juist in de hand te werken.

Nu de onderzoekers de heilzame werking van Sprite op het oog hebben, willen ze het drankje graag uittesten op echte proefpersonen.