Terwijl in de VS meteorologen kritiek oogsten doordat orkaan Irene minder rampspoed bracht dan gevreesd, dient zich mogelijk een nieuwe orkaan aan. Het orkaanseizoen is nog lang niet voorbij.

Nadat orkaan Irene de oostkust van de VS enkele dagen in haar greep hield, is ze inmiddels afgezwakt tot eerst een tropische storm en vervolgens een depressie. De voorlopige balans: enkele tientallen doden en mogelijk wel tien miljard dollar schade. Het is een ramp, maar veel erger werd gevreesd. De volgende tropische storm, Jose, ontwikkelde zich niet tot volle wasdom, maar doofde nabij de Bermuda-eilanden uit. Katia daarentegen kan de komende weken weer een stevige storm worden.

Eerder dit najaar stelde de NOAA, het meteorologisch instituut van de VS, al de verwachtingen voor dit seizoen bij. De omstandigheden in mei waren gunstig voor een actief orkaanseizoen. Dat kwam onder meer vanwege de hoge watertemperaturen in het tropische deel van de Atlantische Oceaan en de mogelijke nieuwe ontwikkeling van La Ninã, waarbij voor de kust van Zuid-Amerika een koude oceaanstroom opduikt.

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren
LEES OOK

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren

Ondanks hun ogenschijnlijke alledaagsheid is er nog veel onbekend over wolken en hun invloed op ons klimaat. De Europees-Japanse Earthcaresatelliet mo ...

Whitney
De NOAA voorspelde dat, met een waarschijnlijkheid van 70%, het aantal tropische stormen dat een naam krijgt (windsnelheden van 63 km/u en hoger) dit jaar uitkomt op 14 tot 19. Daarvan zijn er dan 7 tot 10 orkanen (windsnelheden boven 119 km/u), en 3 tot 5 kunnen zich ontwikkelen tot de zware categorieën 3, 4 en 5, met windsnelheden van minstens 179 km/u.

Het orkaanseizoen duurt officieel tot eind november. Irene was pas de eerste zware orkaan dit jaar, zij behaalde de categorie-3-status. Gemiddeld krijgen per jaar 11 Atlantische stormen een naam, waaronder 6 orkanen inclusief 2 zware orkanen.

Katia is dit jaar de elfde tropische storm in de Atlantische Oceaan die een naam krijgt. De lijst met namen voor dit jaar voorziet vooralsnog in maximaal 21 namen, met Whitney als laatste. Tropische storm Katia bevindt zich op 31 augustus ruwweg tussen de Canarische eilanden en Suriname en beweegt zich naar het noordwesten, in de richting van het gebied waar Irene huishield. De naam Katia neemt in de lijsten, die elke zes jaar terugkomen, de plaats in van Katrina. Die naam blijft voor eeuwig verbonden met de orkaan die in 2005 stevig huishield in New Orleans.

Katia’s maximale windsnelheid neemt toe, zodat ze elk moment kan promoveren tot orkaan. De komende weken moet duidelijk worden hoeveel Katia in kracht toeneemt, en welke route zij volgt.

Erick Vermeulen