Stormbandpinguïns nemen gedurende de dag talloze dutjes van elke keer maar een paar seconden. Zo blijven de pinguïns alert op roofdieren terwijl ze hun eieren uitbroeden.

Stormbandpinguïns, ook wel kinbandpinguïns genoemd, zijn dol op dutjes. Ze doen er meer dan tienduizend per dag – maar elk dutje duurt wel maar een luttele vier seconden.

Er zijn wel meer vogelsoorten die een paar keer per dag kort slapen. Duiven kunnen bijvoorbeeld honderden microdutjes per dag doen, van ongeveer tien seconden per keer. De stormbandpinguïn (Pygoscelis antarcticus) blijkt echter de ultieme powernapper te zijn.

‘Ik voel me een ambassadeur van het Y-chromosoom’
LEES OOK

‘Ik voel me een ambassadeur van het Y-chromosoom’

Genetica-onderzoeker Sofie Claerhout onderzoekt hoe we het Y-chromosoom in forensisch onderzoek kunnen gebruiken om cold cases op te lossen.

Tijdens het broedseizoen zitten de mannelijke stormbandpinguïns op de eieren terwijl hun partners op zoek gaan naar eten. Het mannetje moet waakzaam blijven om de eieren te beschermen tegen zeevogels, die er een lekker hapje in zien.

Elf uur slaap

Slaapwetenschapper Paul-Antoine Libourel van de Claude Bernard-universiteit in Frankrijk besloot te onderzoeken hoe deze dieren constant de wacht kunnen houden. Samen met zijn collega’s bevestigde hij sensoren op veertien nestelende stormbandpinguïns. De onderzoekers maten elf dagen lang de hersenactiviteit van de dieren.

Uit de meetgegevens bleek dat elke pinguïn ongeveer elf uur per dag slaapt, maar dat ze die slaaptijd opdelen in meer dan tienduizend dutjes van elk ongeveer vier seconden. De slaapmomenten waren redelijk gelijkmatig verdeeld over de dag, zegt Libourel. ‘Het was echt verrassend dat ze constant zo slapen’, zegt hij. ‘Ze leven constant tussen wakker zijn en slapen.’

Flexibele slapers

‘Ik denk dat we soms vergeten hoe flexibel slaap kan zijn. Voor zover we weten moeten alle dieren slapen, maar slaap kan er heel anders uitzien voor soorten die in andere omgevingen leven’, zegt ecoloog Anne Auslebrook van het Duitse Max Planck-instituut voor Biologische Intelligentie.

De pinguïns planten zich succesvol voort en weten ook voedsel te verzamelen. Ze lijken de voordelen van een lange nacht doorhalen dus niet te missen, zegt Libourel.

Auslebrook zegt dat we daar nog niet zeker van kunnen zijn. ‘Een vraag die dit onderzoek niet beantwoordt, is of zulke gefragmenteerde slaap een tol eist.’