Bijen kunnen zich stevig vastklampen aan bloemen dankzij de structuur van bloemblaadjes. Speciale kegelvormige cellen bieden de insecten meer grip.


De oppervlaktecellen van een bloemblad lopen taps toe. Bijen sluiten hun pootjes om deze zogeheten conische cellen heen, en blijven zo ook tijdens windvlagen aan bloemen hangen. Ook de bloem heeft hier baat bij, aangezien het systeem de bestuiving van bloemen door bijen stimuleert.

Ons bizarre brein: dossier
LEES OOK

Ons bizarre brein: dossier

In dit dossier storten we ons op tien kwesties die licht schijnen op de werking van ons meest mysterieuze orgaan: het brein.

Bijna 80 procent van alle bloemen heeft dat soort kegelvormige oppervlaktecellen in de bloemblaadjes. Die cellen variëren per soort bloem in hoogte en vorm.

De blaadjes zijn heel anders dan ‘gewone’ bladeren van planten, die hele platte oppervlaktecellen hebben. “Bloemen die wel hele platte cellen hebben, worden misschien veel bezocht door dieren die niet landen, zoals zwevende motjes of kolibries,’ denkt onderzoeker Beverley Glover, ‘maar dat weten we nog niet zeker.’

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Functional Ecology.

Maud Etman

Bij op bloem. Foto door Alison Reed.
Cellen van een bloemblad. Foto door Beverley Glover.