De suikerindustrie wist dat suikerconsumptie slecht is voor de gezondheid, maar hield dat geheim. Dit concluderen onderzoekers nadat ze interne documenten van de Sugar Research Foundation (SRF) inzagen. De SRF stopte een onderzoek toen uit de resultaten bleek dat suikerconsumptie bij ratten in verband kon worden gebracht met hartklachten.

suiker
ISRF stopte een studie die een verband leek te vinden tussen een hoge consumptie van suiker en blaaskanker.
Brond: Pixabay, Saramukitza.

Volgens de documenten startte SRF, dat nu International Sugar Research Foundation (ISRF) heet, in 1968 een onderzoek genaamd Project 259. Het doel was om de gevolgen van sucroseconsumptie in het darmkanaal van ratten te bestuderen en te vergelijken met de consumptie van zetmeel.

Hartziekten

Een jaar later werden de eerste resultaten bekendgemaakt aan de ISRF. Er waren nog niet genoeg gegevens voor een publicatie, maar er werd een mogelijk verband gezien tussen hoge suikerinname en een verhoogd risico op blaaskanker. Bovendien leek in een voorstudie een hoge inname van suiker bij ratten te leiden tot meer triacylglyceriden in hun bloed. Triacylglyceriden zijn vetten die in je bloed voorkomen. Hoge waarden ervan geven een verhoogd risico op hartziekten. De ISRF stopte na deze resultaten de financiering van Project 259.

‘Bij mannen ruikt het meer naar kaas, bij vrouwen naar ui’: verrassende verhalen over microben
LEES OOK

‘Bij mannen ruikt het meer naar kaas, bij vrouwen naar ui’: verrassende verhalen over microben

Ze zitten op je neus, op je bord, in je darmen, onder je voeten. Te klein om met het blote oog te zien, met oneindig veel en ...

In de laatst tien jaar is duidelijk geworden dat hoge suikerinname een rol kan spelen in het risico op bepaalde ziektes. ‘Ik was verbijsterd toen ik erachter kwam dat de suikerindustrie dit bijna vijftig jaar geleden al wist’, zegt Cristin Kearns, universitair docent gezondheidsbeleid University of California in San Francisco.

Onbekende reden

Kearns en de andere onderzoekers konden in de interne documenten geen goede reden vinden waarom het onderzoek na deze eerste resultaten gestopt was. ISRF leek niet te twijfelen aan de kwaliteit van het onderzoek. Ook wordt er geen andere oorzaak genoemd. Ze speculeren dat de ISRF de financiering stopte om te voorkomen er resultaten gepubliceerd zouden worden die de suikerindustrie kon schaden. Het lijkt namelijk waarschijnlijk dat de ISRF wist dat de onderzoeker geen nieuwe financier kon vinden.

De ISRF reageerden tegen The Guardian op het onderzoek. Ze zeggen ze Project 259 stopten omdat het veel vertraging opliep, over het budget heen ging en de vertraging overlapte met een reorganisatie. Volgens ISRF had het beëindigen van de financiering niets te maken met de resultaten.

Behalve ISRF zijn er nog andere spelers in de suikerindustrie die ook suikeronderzoek financieren. ‘De Sugar Association en de World Sugar Organisation financieren nog steeds onderzoek naar suiker’, zegt Kearns. Ze wil dat deze financiering helemaal stopt. ‘En ik denk dat al het onderzoek dat door de suikerindustrie gefinancierd is, uitgesloten moet worden van de informatie die gebruikt wordt voor beleidsbeslissingen.’

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: