Baltimore (VS) – Een nieuwe techniek kan de genetische bepaalde kans op dikke-darmkanker met bijna honderd procent zekerheid detecteren.


Ieder mens heeft twee kopieën van elk gen, een afkomstig van de vader, en een van de moeder. Een nadeel van huidige genetische tests is dat een normaal gen de aanwezigheid van een defect gen kan verhullen. Onder leiding van professor Bert Vogelstein hebben wetenschappers van de Johns Hopkins University een methode gevonden om individuele genen van elkaar te scheiden en ze elk afzonderlijk te analyseren. Hun resultaten zijn net in Nature gepubliceerd.
Bij de nieuwe methode smelten de onderzoekers cellen van de mens samen met een speciale reeks van cellen afkomstig van de muis. Dit levert uiteindelijk cellen op die alleen het defecte gen bevatten, en niet meer zowel het defecte als het niet-defecte gen. Deze methode bewees bij 22 patiënten dat ze de erfelijk bepaalde aanleg voor deze vorm van dikke-darmkanker hadden. De conventionele techniek vindt alleen bij tien van die 22 patiënten deze eigenschap. De wetenschappers hopen met de nieuwe techniek ook risicotests voor andere erfelijke aandoeningen, zoals erfelijke vormen van kanker en hersenstoornissen, sterk te verbeteren.

Bennie Mols