Het centrum van Broca, het breingebied dat al decennia verantwoordelijk wordt gehouden voor de menselijke spraak, staat uit wanneer we spreken.

Foto: Carlos Magariños (creative commons, via Flickr)
Foto: Carlos Magariños (creative commons, via Flickr)

Onderzoekers ontdekten dit opmerkelijke feit toen zij voor het eerst bestudeerden wat er nu precies in het befaamde centrum van Broca gebeurt wanneer we spreken. Tot hun verrassing ontdekten zij dat het breingebied zichzelf uitschakelt wanneer we beginnen te spreken. Zij publiceerden hun resultaten in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Temporale kwab

In plaats van de daadwerkelijke spraak bleek het breingebied vooral betrokken bij de voorbereiding om te gaan spreken. Het centrum van Broca staat in contact met de temporale kwab, waarin onze zintuigelijke waarneming wordt verwerkt. Bovendien legt het centrum contact met onze motorische schors, die de bewegingen van bijvoorbeeld onze mond aanstuurt.

Dossier: het raadsel mens
LEES OOK

Dossier: het raadsel mens

Ons lichaam bevat flink wat raadsels. We onderzoeken daar de verbazingwekkendste van en bespreken de bijzondere inzichten waar ze toe leiden.

De onderzoekers deden deze ontdekking door voor het eerst heel nauwkeurig de timing van activiteit in het breingebied in kaart te brengen met behulp van een techniek waarbij elektrodes direct op het brein worden geplaatst.

Hersenbloeding

Volgens de onderzoekers kan de ontdekking hulp bieden bij de diagnose en behandeling van spraakstoornissen die ontstaan door hersenbeschadigingen na bijvoorbeeld hersenbloedingen of epileptische aanvallen. ‘Elk jaar krijgen miljoenen mensen een hersenbloeding. Dat kan leiden tot ernstige beperkingen in de ontvangst en het verwerken van taal’, zegt hoofdauteur Adeen Finker van de New York University.

Lees ook: