Diemen (NL) – Het verbod op mobiel bellen is aan de late kant.

Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat wil mobiel bellen in de auto en op de bromfiets verbieden. Het verbod geldt voor bellen met een toestel in de hand en moet eind dit jaar ingaan. Netelenbos neemt de maatregel omdat uit onderzoek is gebleken dat het aantal gewonden en doden in het verkeer toeneemt als gevolg van telefoneren achter het stuur.
Al in februari 1997 publiceerden drs Donald Redelmeier en Robert Tibshirani deze befaamde vondst in The New England Journal of Medicine. Volgens deze studie is de kans op een botsing voor de mobiele beller viermaal zo groot als voor de niet-bellende automobilist.
Deze vergrootte kans op een ongeluk is niet berekend in vergelijking met de ideale rijomstandigheden zonder afleiding, wat velen uit dit artikel begrepen. “Mobiel bellen is duidelijk veel riskanter dan naar de radio luisteren of met medepassagiers spreken”, schrijven de auteurs voor de duidelijkheid in Canadian Medical Association Journal.
Uit een onderzoek van stichting wetenschappelijk onderzoek en verkeersveiligheid (SWOV) kwam dat mobiele bellers in Nederland voor 25 tot 30 dodelijke ongevallen per jaar zorgen. Dit onderzoek was begin 2000 gepubliceerd.
Nederlanders lopen dus achter de feiten aan. In Oostenrijk, Zwitserland en Portugal zijn ze wat vlotter, daar is al een tijdje het zogenaamde handheld bellen in het verkeer verboden.

Jocelyn Berdowski

De utopie van schoon vliegen
LEES OOK

De utopie van schoon vliegen

Veel luchtvaart­maatschappijen bieden het tegen­woordig als optie aan: via een extra geldbedrag de CO2-uitstoot van de vlucht compenseren. Vlieg je ...