Brussel (B) – De kandidaatlanden van de EU staan gereed om mee te doen met de Europese onderzoeksprogramma's. Op 29 oktober tekenden diverse ministers met de voorzitter van de EU Romani Prodi en de eurocommissarissen Philippe Busquin en Günther Verheugen de Memoranda of Understanding.


De Europese Unie besteedt veel geld aan onderzoeksactiviteiten. Zo is voor het zesde Europese onderzoeksraamwerkprogramma, dat binnenkort van start gaat, 17,5 miljard euro uitgetrokken. Dit geld is bedoeld voor projecten waarbij wetenschappers uit diverse landen met elkaar samenwerken. De aanstaande eurolanden Bulgarije, Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litauen, Malta, Polen, Roemenië, Slowakijke, Slovenië, Tsjechië en Turkije kunnen daarbij samen met de bestaande landen in de Europese Unie subsidies krijgen voor projecten.
Op bescheiden schaal deden de kandidaatlanden al mee aan het vijfde programma. Voor een goede start organiseert de Europese Commissie een aantal zogenaamde Specific Support Actions voor de nieuwe eurolanden,die moeten bijdragen aan een goede deelname aan de Networks of Excellence en geïntegreerde projecten.
Zeven van de nieuwe landen hebben bovendien interesse in deelname aan het raamwerkprogramma EURATOM, betreffende nucleair onderzoek, waaraan de Europese Unie tussen 2003 en 2006 1230 miljard euro wil uitgeven. Dit zijn Bulgarije, Hongarije, Letland, Roemenië, Slowakijke, Slovenië en Tsjechië.Erick Vermeulen