Los Alamos, New Mexico (VS) – Geluidsgolven kunnen de inhoud van een koffer of doos achterhalen.


Op het vliegveld staat een verdacht pakketje op een verlaten plek. Openen is gevaarlijk, maar toch wil je weten wat erin zit. Waarom niet even erop kloppen? Het team van onderzoeker Dipen Sinha ging met dit idee aan de slag.
In opdracht van het ministerie van defensie bekeken de onderzoekers hoe je met geluidsgolven de inhoud van een doos of koffer kunt achterhalen. Door geluid erop af te sturen, gaat de inhoud van de koffer trillen. Elk voorwerp heeft een zogenaamde eigenfrequentie, waarbij het voorwerp het geluid niet zomaar doorlaat, maar gaat meetrillen. Door de frequentie te veranderen, kunnen alle eigenfrequenties alle voorwerpen in de koffer worden bepaald. Elk pakketje levert een soort vingerafdruk (spectrum) van eigenfrequenties op. Door dit spectrum te vergelijken met bekende spectra, kunnen de onderzoekers vaststellen of het gaat om een zelfgemaakte bom of een onschuldige zak aardappelen. De onderzoekers hoeven hiervoor niet eens in de buurt te komen van het verdachte pakketje: de geluidsgolven kunnen vanaf vijf meter afstand worden uitgezonden.
Na 11 september gaat veel aandacht in de VS uit naar veiligheid. Een techniek die voorwerpen doorlicht zonder gevaarlijke straling is dan ook welkom.

Mariëtte Bliekendaal