De tropische cycloon Freddy ontstond op 6 februari voor de kust van Australië. Hij stak de Indische Oceaan over naar Afrika. Op 7 maart sleept hij daar de titel in de wacht van de langdurigste cycloon ooit. Pas afgelopen weekend zwakte Freddy af.

De tropische cycloon Freddy was met minstens 35 dagen op de teller de langstdurende tropische cycloon ooit. ‘Freddy is tamelijk ongewoon’, zegt cycloononderzoeker Liz Ritchie-Tyo van de Monash-universiteit in Melbourne, Australië. Tropische cyclonen zijn lagedruksystemen die zich boven warme tropische wateren vormen. De meeste duren maar 6 of 7 dagen. Freddy ontstond op 6 februari voor de noordwestkust van Australië, en reisde vervolgens meer dan 7000 kilometer over de Indische Oceaan naar het zuidoosten van Afrika.

Sinds hij op 21 februari in Madagaskar aan land kwam, zwerft de cycloon tussen Madagaskar, Mozambique en Zimbabwe. Hij veroorzaakt daar harde wind, zware regenval en overstromingen. Hij heeft duizenden huizen verwoest en zeker 27 levens geëist. Afgelopen weekend begon Freddy af te zwakken.

‘Wat mensen allang vergeten zijn, staat nog geschreven in bomen’
LEES OOK

‘Wat mensen allang vergeten zijn, staat nog geschreven in bomen’

Met haar boomboor onderzoekt Valerie Trouet woudreuzen en reconstrueert ze wat die allemaal hebben meegemaakt.

Nieuw record

Freddy heeft het waarschijnlijk zo lang volgehouden omdat de omringende wind ongewoon zwak was, zegt Ritchie-Tyo. Normaal gesproken krijgen tropische cyclonen in deze regio te maken met sterke wind die ze over kouder water naar het zuiden duwt, waarna ze uitdoven, zegt ze.

De vorige recordhouder voor de langst levende tropische cycloon was John. Deze storm raasde in 1994 over de Stille Oceaan en hield 31 dagen lang aan.

Lange levensduur

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) stelde een commissie van deskundigen samen om te beslissen of Freddy officieel het record van John heeft gebroken. Hoewel Freddy langer duurde dan John, is hij terwijl hij over land trok onder de sterkte van een tropische cycloon gezakt. ‘Eén vraag die we zullen behandelen is het feit dat de storm gedurende zijn lange levensduur periodiek afzwakte tot onder de status van tropische storm’, zegt geograaf Randall Cerveny van de WMO in een persbericht. ‘We moeten natuurlijk nagaan of dat een punt van zorg is bij onze evaluatie.’

Freddy is ook de energierijkste cycloon gebleken. Hij genereerde in totaal meer dan 86 eenheden cycloonenergie, een maatstaf voor de sterkte van een cycloon over zijn hele levensduur. Daarmee brak hij het record van de tropische cycloon Ioke, die in 2006 85 eenheden genereerde.

Snelle intensivering

Freddy heeft ook zes afzonderlijke perioden van ‘snelle intensivering’ doorgemaakt: een toename van de windsnelheid met ten minste 30 knopen in een etmaal. Dat is het meeste van alle gedocumenteerde tropische cyclonen.

De cycloon is afgezwakt. Dat gebeurde afgelopen weekend toen hij de droge omstandigheden in Mozambique bereikte, waar de wrijving van het land de wind deed afnemen.