Delft (NL) – Studenten van de Technische Universiteit in Delft doen 1 t/m 3 juli dit jaar voor de tweede keer mee aan de internationale Formula Student Competition, een wedstrijd voor het ontwerpen, bouwen en besturen van de snelste, beste en veiligste formulewagen. Het Nederlandse team rekent zich dit jaar tot de kanshebbers.


De Formula Student Competition is een internationale wedstrijd tussen studenten van technische universiteiten over de hele wereld. De wedstrijd wordt gehouden in Leicester (GB). De jury kijkt naar wendbaarheid, acceleratie, veiligheid, duurzaamheid, prijs, maakbaarheid en inventiviteit. De endurance, een race over 22 kilometer, is het spectaculaire hoogtepunt van de wedstrijd.
Aan het project werken vijftig studenten mee van de faculteiten Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Industrieel Ontwerpen en Werktuigbouwkunde. Ze zijn al een jaar bezig met het ontwerpen, bouwen en financieren van hun auto. Het grootste deel van de onderdelen maken ze zelf. De rest wordt door verschillende bedrijven aangeleverd.
Vorig jaar deden de Delftenaren voor het eerst mee aan de competitie. Ze eindigden als één na beste nieuwkomer. Wijzer geworden van de ervaring die ze vorig jaar opdeden, verbeterden de studenten de brandstofinjectie. De wagen van dit jaar is daarbij lichter en heeft een betere wegligging.
Op 11 juni voerde het team een test uit bij het toegepast onderzoeksinstituut TNO.
Om 16.00 uur zagen de leden de auto soepeltjes wegrijden. Ze testten remkracht, schakelen en vering en maakten een slalom om de gewichtsverdeling uit te proberen. Behalve wat problemen met schakelen, waren er geen noemenswaardige mankementen. Dit jaar is het team vast van plan in de top te eindigen.

Jelka Lustenhouwer