Austin, Texas (VS) – Televisie kijken kan de ontwikkeling van kinderen afremmen, maar ook stimuleren.


Het gemiddelde Amerikaanse kind kijkt 16 tot 27 uur per week televisie. Vele ouders is dit een doorn in het oog, zij zien hun kroost liever buiten spelen. Onderzoekers van de University of Texas tonen aan dat televisie kijken anno 2001 ook leerzaam kan zijn.
De onderzoekers analyseerden het kijkgedrag van tweehonderd kinderen van twee tot zeven jaar. De kinderen komen uit gezinnen met lage en modale inkomens. Voor deze sociale achtergrond is bewust gekozen omdat deze groepen in eerdere onderzoeken ondervertegenwoordigd waren. Verder kijken deze kinderen veel televisie en zijn veel educatieve programma’s op hun gericht.
De kinderen die meededen aan het onderzoek van drie jaar kregen regelmatig testen in lezen, rekenen en vocabulaire. Zeer jonge kijkers die een paar uur per week naar leerzame programma’s zoals Sesamstraat keken, scoorden beter dan leeftijdsgenootjes die de programma’s niet bekeken. Daarnaast toonde het onderzoek een slechtere score voor kinderen die veel uren naar tekenfilms en amusementsprogramma’s keken, in vergelijking met kinderen die maar een paar uur keken. De onderzoekers kunnen niet zeggen of het kijken naar educatieve programma’s ook negatieve gevolgen heeft.
Kinderen van twee en drie jaar oud hadden het meeste baat bij educatieve programma’s. De onderzoekers denken dat leerzame programma’s op lange termijn een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Deze programma’s moeten wel speciaal voor de doelgroep zijn ontwikkeld. Een stimulerende rol van de ouders is belangrijk. De kinderen vinden zelf tekenfilms natuurlijk veel leuker.

Marijn Sandtke