Diemen (NL) – Astronomen hebben voor het eerst twee zwarte gaten in één sterrenstelsel ontdekt.


Chandra – het röntgenobservatorium van de NASA – ontdekte twee grote zwarte gaten in het sterrenstelsel NGC 6240. De twee gaten draaien om elkaar heen en zullen over enkele honderden miljoenen jaren met elkaar samengaan. Bij het huwelijk van deze twee giganten zullen intense straling en zwaartekrachtsgolven vrijkomen. Het uiteindelijke resultaat is een enkel nog groter en zwaarder zwart gat.
Alhoewel licht niet aan zwarte gaten kan ontsnappen en ze dus in principe 'onzichtbaar' zijn, kan Chandra deze zware objecten wèl zichtbaar maken. Hiertoe vangt het observatorium de röntgenstraling op die uitgezonden wordt door de accretieschijven – hete wervels van materie die rondom een zwart gat draaien.

Röntgenopnamen van de zwarte gaten gecombineerd met waarnemingen van de Hubbletelescoop

Stefanie Komossa, eerste auteur van het artikel dat binnenkort in Astrophysical Journal Letters over de ontdekking zal verschijnen, onderstreept het belang van de verrassende observatie: “De ontdekking van twee gaten in één sterrenstelsel onderbouwt het idee dat zwarte gaten een enorme massa kunnen krijgen door samen te gaan met andere zwarte gaten. Dit is belangrijk voor het begrip van het ontstaan en de evolutie van sterrenstelsels.”

Sonja Jacobs