De Twitterpagina van Ab Osterhaus is niet van hemzelf. Verschillende media citeerden de nep-berichtjes als die van Osterhaus.

Diemen (NL) De Twitterpagina van Ab Osterhaus (@abosterhaus) wordt niet door de viroloog zelf bijgehouden. Ook wordt deze niet bijgehouden door een voorlichter, of iemand anders van de afdeling virologie van het Erasmus Medisch Centrum. Dit liet Osterhaus in een telefonische reactie weten.

Diverse media, waaronder het NRC, citeerden de tweets van Osterhaus in hun berichtgeving en noemden Osterhaus als bronvermelding. Abusief, zo blijkt nu. “Ik onderneem hier nog actie op”, laat Osterhaus weten. Toch maakt hij zich er niet druk om. “Het staat op mijn lijstje.” Ook maakt hij zich geen zorgen om foute berichtgeving. De viroloog liet in het midden of hij in de nabije toekomst zelf zou gaan twitteren.

Wat gebeurt er als de permafrost ontdooit?
LEES OOK

Wat gebeurt er als de permafrost ontdooit?

Door de opwarming van de aarde dooit de permafrost in rap tempo. Aardwetenschapper Niek Jesse Speetjens deed onderzoek naar de gevolgen.

De pagina van de nep-Osterhaus is populair. In minder dan twee weken tijd hebben al meer dan zevenhonderd geïnteresseerden zich aangemeld voor regelmatige updates van de viroloog. “Ja, een ouwe viroloog moet ook met de tijd meegaan, niet waar?”, was een van de openingstweets.

De verschillende berichtjes verspreidden tot nog toe geen foutieve informatie. Naast de opsomming van mediaoptredens van Osterhaus en belangrijke ontwikkelingen bevatte de pagina citaten die rijkelijk geciteerd werden op verschillende websites. Erg populair: “Als het virus zich net zo snel gaat verspreiden als dat mijn aantal followers ineens gegroeid is, krijgen we een echt probleem.”

Twitter keurt het gebruik van andermans identiteit af en blokkeert de accounts van gebruikers die frauderen.

Dorette Bos

Bron: Twitteraar Marieke Baan ( @marieke_baan)