Diemen (NL) – Lezers van Natuurwetenschap & Techniek scoorden hoog bij de negende editie van de Nationale Wetenschapsquiz.


Aan de Nationale Wetenschapsquiz deden dit jaar tweeëntwintigduizend mensen actief mee, de hoogste score ooit. Zij stuurden via de kranten en internet hun oplossingen. In de krantenquiz scoorden vooral de lezers van Natuurwetenschap & Techniek heel hoog: gemiddeld had u vijftien vragen goed! Voor de vraag over de invloed van rekensommen bij het bekijken van seksfilms, de lastigste vraag naar bleek, scoorden zij zelfs bijna driemaal hoger dan de lezers van een aantal gerenommeerde landelijke dagbladen.
Ook de vraag over de warmteafgifte van een radiator bleek veel inzenders te machtig te zijn. Slechts weinig inzenders hadden moeite met de vraag naar het geluid van een grote trom in een fanfare. Uit het feit dat bijna 650 inzenders maar drie antwoorden fout hadden kan worden opgemaakt dat de quiz dit jaar minder lastig was dan eerdere edities.Vorig jaar haalden maar veertig inzenders dat uitmuntende resultaat.
Van de kranten- en tijdschriften inzenders scoorden mannen tussen de 55 en 64 het hoogst. Gemiddeld hadden zij elf vragen goed van de twintig. Dat is een stuk hoger dan vorig jaar toen de oudere mannen gemiddeld 7,9 (vrouwen: 7,4) vragen goed hadden. Vrouwen deden het in voorgaande jaren over het algemeen minder goed in de wetenschapsquiz. Maar dit jaar scoorden zowel de mannen als de vrouwen gemiddeld tien vragen goed.
De winnaar van de Nationale Wetenschapsquiz 2002 is Louis Dirksen uit Oostzaan, lezer van de Volkskrant. Hij had één fout en won daarmee een ontdekkingsreis voor twee personen naar de Dominicaanse Republiek. In de categorie scholen bleek klas 7N van de Europese School Mol in België met twee fouten de best klas. De leerlingen mogen in 2003 op reis naar Domburg.

Junior
Ruim 8000 kinderen hebben dit jaar via de krant en internet deelgenomen aan de Nationale Wetenschapsquiz junior. Dat zijn er twee keer zoveel als vorig jaar. Het aantal kinderen dat 0 of 1 fout scoorde nam af, 53 dit jaar tegen 67 vorig jaar. De juniorquiz was mogelijk een stuk lastiger dan voorgaande jaren. In de scholencategorie won groep 7+8 van de OBS De Vlinderhof uit Veenhuizen het schoolreisje naar Domburg.
Naar de uitzending van de Juniorquiz op zondagochtend 29 december keken 275.000 personen. In de televisie-uitzending kwam Guusje Ingen Housz uit Dordrecht als beste uit de bus. De vier punten die zij behaalde lagen boven het landelijk gemiddelde van deze editie van de Nationale Wetenschapsquiz Junior. Dat gemiddelde lag dit jaar op twee tot drie vragen goed. De jongens deden het daarbij een heel klein beetje beter dan de meisjes.

Bron: Kennislink/NWO/VPRO