Bert Hanssen ontwikkelde een lichtgewicht opvouwbaar biervat van kunststof. Het biedt, vergeleken met het standaard stalen bierfust, vervoers- en milieuvoordelen.De pas afgestudeerde ingenieur ontwierp in een zelf opgericht bedrijf een nieuw product voor een nieuwe markt. Bert Hanssen: “Je moet op drie fronten tegelijk pionieren en dat is soms te veel van het goede”. Bierbrouwers aarzelden om zijn nieuwe ontwerp te proberen. “Het vat vereist andere schoonmaak- en vulsystemen en dus extra investeringen,” weet Hanssen. Zijn bedrijf, EMLP, ontwikkelde daarom een wegwerpfust. Dit anderhalve kilo wegende vat wordt na gebruik verbrand. Met name bij verre bestemmingen is dit gunstiger, ook vanuit milieuoogpunt.

Krediet

Zowel het flexibele vat als het wegwerpvat zijn deels gesubsidieerd door het Ministerie van Economische Zaken. Dit meldt Monitor, een uitgave Senter, een agentschap van dit ministerie. De kredietregeling is bestemd voor ondernemingen die milieuaspecten zwaar meewegen bij de productontwikkeling.

Beide nieuw ontwikkelde fusten bestaan uit een kunststofmantel met daarin een speciale zak die het bier of andere dranken, voedingsmiddelen en gassen bevat. Het concept van EMLP is breder toepasbaar dan gedacht. Bijvoorbeeld voor het verpakken van motorolie. De binnenzak is namelijk tot de laatste druppel uit te knijpen.

Staan er in 2025 weer mensen op de maan?
LEES OOK

Staan er in 2025 weer mensen op de maan?

Over twee jaar ­huppelen de astronauten van Artemis 3 over de maan, houdt NASA vol. Bewijst het recente succes van Artemis 1 dat die streefdatum toch ...

Ingrid van Vilsteren