Een halve minuut volgen van iemands oogbewegingen volstaat om zijn identiteit te bevestigen.

In plaats van vingerafdrukken of irisfoto’s kunnen gemakkelijke metingen van oogbewegingen volstaan als biometrische identificatie. Dat schrijven Finse technologen in het International Journal of Biometrics.

Hun meting legt de snelle, onwillekeurige bewegingen van het oog vast met een videocamera. Het patroon van die bewegingen, saccaden genoemd, is voor ieder persoon anders en daarmee is het een geschikt biometrisch kenmerk. De meting verloopt bovendien snel en nauwkeurig. Waar andere biometrische technieken nog kunnen worden misleid met bijvoorbeeld een nagemaakte vingerafdruk of een foto, is dat bij de oogbewegingen onmogelijk.

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?
LEES OOK

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?

Sebastiaan van de Water zocht uit hoe wetenschappers het nocebo-effect proberen te begrijpen en onder de duim proberen te houden.

Bijna 100% betrouwbaar

Bij de meting moet iemand bijvoorbeeld naar een voorwerp kijken en dan naar een ander voorwerp op een computerscherm. Tijdens de meting, die een halve minuut kan duren, legt een videocamera dertig tot veertig saccaden vast. De verificatie heeft een betrouwbaarheid van meer dan 90% tot wel bijna 100%, stellen de onderzoekers.