Hapert de mentale voorbereiding, dan stokt de beweging.

Tijdens haar promotie onderzocht Karin Roelofs conversieklachten. Kenmerkend voor een conversiestoornis is dat mensen bepaalde lichaamsdelen niet vrijwillig kunnen bewegen, maar dit als automatisme – in een reflex of tijdens de slaap – wel kunnen.

Artsen kunnen hiervoor geen neurologische of lichamelijke oorzaak vinden. Vaak spelen psychische factoren een rol.
Gericht bewegen is een ingewikkeld proces, dat ruwweg bestaat uit twee stappen: de uitvoering van de beweging en de mentale voorbereiding ervan, waarbij de hersenen inventariseren waar het lichaamsdeel zich vóór de beweging bevindt en waar het naartoe moet in de ruimte.

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’
LEES OOK

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben in kaart gebracht wat de optimale stand van het brein is om zo goed m ...

Roelofs onderzocht wat er bij een conversiestoornis misgaat in de aansturing van bewegingen. Reactietijdexperimenten tonen aan dat conversieverlamden weinig problemen hebben met de daadwerkelijke uitvoering van een beweging, maar vooral met de voorbereiding ervan. De hersengebieden die bij vrijwillige bewegingen betrokken zijn, spelen ook een belangrijke rol bij het vrijwillig sturen van de aandacht naar een plek in de ruimte. Juist deze aandachtssturing is bij patiënten met een conversieverlamming verstoord.

De verstoring in de ruimtelijke aandacht ontstaat doordat mensen in stressrijke situaties minder goed complexe mentale activiteiten, zoals vrijwillige aandachtsprocessen, kunnen uitvoeren. Waarschijnlijk komt dit doordat stresshormonen de betrokken hersengebieden beïnvloeden. Recent onderzoek leverde overigens een effectieve behandeling van conversiestoornissen op, die bestaat uit een combinatie van psychotherapie en fysiotherapie.

Mirjam Leunissen