Het periodiek systeem der elementen zal er aan het eind van het jaar waarschijnlijk iets anders uitzien. De IUPAC heeft aangekondigd dat recent ontdekte elementen 113, 115, 117 en 118 voortaan verder zullen gaan onder de noemers nihonium, moscovium, tennessine en oganesson.

lemmy
Ondanks een internetcampagne wordt er vooralsnog geen element vernoemd naar heavy-metalicoon Lemmy.

De vier elementen – die de zevende rij van het periodiek systeem compleet maken – werden afgelopen januari officieel aangenomen na hun ontdekking door onderzoeksteams in Japan, Rusland en de VS. Zij gaven suggesties voor namen door aan de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC). Deze onafhankelijke organisatie die zich onder andere bezighoudt met de consistente naamgeving in de scheikunde en daarmee ook de indeling van het periodiek systeem.

Oorsprong

Onderzoekers aan onderzoeksinstituut Riken in Wako, Japan stelden voor het door hun ontdekte element 113 de naam nihonium (symbool Nh) te geven. Dit baseerden ze op ‘Nihon’, een van de Japanse woorden voor ‘Japan’.

Deeltjesfysicus Dylan van Arneman: ‘Ik ben op zoek naar iets wat misschien niet bestaat’
LEES OOK

Deeltjesfysicus Dylan van Arneman: ‘Ik ben op zoek naar iets wat misschien niet bestaat’

Dylan van Arneman verruilt een paar keer per jaar zijn werkkamer op het Science Park in de Watergraafsmeer voor de ondergrond ...

Moscovium (Mc) en tennessine (Ts), voormalig elementen 115 en 117, werden voorgesteld door de onderzoeksteams aan het Joint Institute for Nuclear Research in Dubna in Rusland en het Oak Ridge National Laboratory, de Vanderbilt-universiteit en de Lawerence Livermore National Laboratory (LLNL) in de VS. Element 115 werd vernoemd naar de Russische hoofdstad Moskou en 117 naar de Amerikaanse staat Tennessee.

De laatste van de vier, organesson (Og), voorgesteld door de teams uit Dubna en het LLNL, werd vernoemd naar Yuri Oganessian, een Russische natuurkundige die in 1999 element 114 ontdekte. Elementen 114 en 116, nu beter bekend als flerovium en livermorium, waren tot nu toe de laatste elementen die werden toegevoegd aan het periodiek systeem in 2011.

Evaluatieperiode

Volgens de regels van de IUPAC mogen elementen alleen vernoemd worden naar mythologische karakters, mineralen, plaatsen, eigenschappen van het element en wetenschappers. Hiermee worden publieke verzoeken een element naar eerder dit jaar overleden heavy-metal band Motörhead frontman Lemmy uitgesloten.

De nieuwe namen ondergaan nu een evaluatieperiode van vijf maanden. Dit betekent dat de elementen aan het eind van het jaar officieel toegevoegd zouden kunnen worden aan het periodiek systeem. In de tussentijd gaat de zoektocht naar zwaardere elementen en het eerste element uit de achtste rij gestaag verder.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: