Het Wereld Natuur Fonds heeft een lijst opgesteld van dier- en plantensoorten die in de afgelopen vier jaar zijn ontdekt. De lijst benoemt maar liefst 441 soorten uit het Amazonegebied.

Het menu van deze piranha is strikt vegetarisch. Bron: Tommaso Giarrizzo
Het menu van deze piranha is strikt vegetarisch.
Bron: Tommaso Giarrizzo

Volgens het Wereld Natuur Fonds hebben wetenschappers sinds 2010 goed hun best gedaan: 258 plantensoorten, 84 vissoorten, 58 amfibieën, 22 reptielen, 18 vogels en één zoogdier kwamen in deze periode aan het licht. Insecten en andere ongewervelde soorten zijn niet meegeteld.

Vreemde kostgangers

Op de lijst staan een aantal opvallende soorten. Zo vonden wetenschappers een piranha-soort die een strikte vegetariër is. De zogeheten Tometes camunani, die meer dan vier kilo kan wegen, eet alleen planten die tussen de rivierstenen groeien.

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

Dit aapje spint als een kat wanneer hij tevreden is. Bron: Thomas Defler
Dit aapje spint als een kat wanneer hij tevreden is.
Bron: Thomas Defler

Daarnaast ontdekten wetenschappers een interessante apensoort, de Callicebus caquetensis. Jonge aapjes spinnen als katten ‘wanneer ze zich heel tevreden voelen’, zegt primatoloog Thomas Defler in een persverklaring.

Het Wereld Natuur Fonds grijpt deze kans aan om het belang van het Amazoneregenwoud te onderstrepen. De organisatie wijst erop dat veel van deze soorten nergens anders ter wereld te vinden zijn – een extra reden om het regenwoord  in stand te houden.