Los van hun politieke overtuigingen is er één kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap die het verdient om te verliezen. En die persoon is Donald Trump. Dit is waarom wetenschapsliefhebbers – en fans van feiten – moeten hopen dat Amerika vandaag op Clinton stemt

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 zijn een walgelijk spektakel gebleken, vol verbazingwekkende plotwendingen die rechtstreeks weggewandeld lijken uit een realityserie. De meeste daarvan zijn afkomstig van de enige realityster op het stembiljet, de bron van bizarre complottheorieën, absurde tweets, teksten gevuld met haat, beledigingen en bedreigingen, aantoonbare leugens en – o ja – een publiekelijke bekentenis van aanranding.

Niet op die lijst: de inhoud. Zowel de media als de kandidaten zelf zijn er niet in geslaagd om het debat uit de goot te halen. De beperkte keren dat het wel over de inhoud ging, bleken beide kandidaten voor het hoogste ambt in Amerika de waarheid regelmatig aan hun laars te lappen. Daarbij bleek Donald Trump de grootste boosdoener. Zijn claim (later door hem ontkend) dat klimaatverandering niets meer is dan een Chinees complot, diskwalificeert hem bijvoorbeeld meteen al. Maar daar houdt het niet op.

Hoe drinkbaar is de stijgende zeespiegel?
LEES OOK

Hoe drinkbaar is de stijgende zeespiegel?

Een tekort én een overschot aan water bedreigen tegelijkertijd de menselijke beschaving. Kunnen die de zee ooit drinkbaar maken?

Trump ontkent nog veel meer wetenschappelijke feiten, en zijn wetenschapsontkenningen zijn de overtuigendste redenen om te hopen dat Trump niet wordt verkozen. Hieronder de worst offenders.

1. Windparken zijn slecht voor je gezondheid

In werkelijkheid hebben meer dan 25 reviews van de vakliteratuur geen enkel overtuigend bewijs gevonden dat dit soort windparken schade aan de gezondheid veroorzaken.

 

2. Milieuvriendelijke lampjes veroorzaken kanker

In werkelijkheid geven dit soort lampen inderdaad een klein beetje UV-straling af. Maar zelfs van heel dichtbij is dat nog minder dan wat je van zonlicht ontvangt.

3. Vliegen zorgt voor verspreiding Ebola

In werkelijkheid stelden Amerikaanse gezondheidsexperts dat een reisverbod tijdens de Ebola-uitbraak niet nodig was, omdat het er niet alleen voor zou zorgen dat het moeilijker zou worden om ter plekke te helpen, maar ook om de verspreiding van de ziekte en de verplaatsingen van mensen goed in de gaten te houden.

4. Vaccins veroorzaken autisme

In werkelijkheid is het het enige onderzoek dat deze link ‘bewees’ al lang teruggetrokken, en heeft geen enkel ander vervolgonderzoek dit verband ooit kunnen aantonen. Vaccins redden jaarlijks levens. Het tegendeel beweren is onwetenschappelijke – en gevaarlijke – prietpraat.

5. De opwarming van de aarde is een Chinese leugen

In werkelijkheid is het wetenschappelijk bewijs voor de opwarming van de aarde door menselijk handelen overweldigend en bestaat alleen in de details en marges nog ruimte voor enige twijfel.