Een tekort aan vitamine B12 veroorzaakt geheugenproblemen. Het preventief gebruik van vitaminepreparaten kan dit voorkomen.

In Nederland heeft één op de vier ouderen een tekort aan vitamine B12. Dat is opmerkelijk, want de meesten krijgen via de voeding voldoende van deze vitamine binnen. B12 komt voor in alle dierlijke producten en dan met name in vlees en zuivelproducten.

Promoverend geriater Dieneke van Asselt ontdekte dat een bij ouderen veelvoorkomende maagontsteking een belangrijke boosdoener is bij het ontstaan van het vitaminetekort. Door de ontsteking produceert het maagslijmvlies te weinig maagzuur en te weinig van het spijsverteringsenzym pepsine. Deze stoffen breken eiwitten uit het voedsel af, waarna de darmen de verteringsproducten opnemen. Het probleem is nu dat vitamine B12 in voedingsmiddelen vastgekoppeld zit aan eiwitten. Als de maag de eiwitten niet goed afbreekt, komt de vitamine ook niet vrij voor opname.

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten
LEES OOK

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten

Als we een snackbar of oliebollenkraam naderen, komt direct onze neus in actie: bijna onweerstaanbaar, zo lekker. Wat wij in ...

Preventief gebruik

Zoals alle vitaminen is B12 onmisbaar in het lichaam. Zonder vitamine B12 kunnen bepaalde stofwisselingsenzymen hun werk niet goed doen en treden er geheugenproblemen op. In het ergste geval ontstaan zelfs bloedarmoede en ernstige neurologische aandoeningen.

Van Asselt toonde aan dat bij ouderen die een vitamine-B12-tekort hebben het geheugen aanmerkelijk verbetert als ze deze vitamine regelmatig toegediend krijgen. Dit geldt ook voor ouderen met een maagontsteking, omdat in de vitaminepreparaten B12 niet vastzit aan eiwitten. De opname vormt dan geen probleem. Ze beveelt ouderen sterk aan preventief een vitaminepreparaat met B12 te gebruiken. Er kunnen geen schadelijke effecten optreden, want een teveel aan B12 verdwijnt met de urine weer uit het lichaam.

Volgens de onderzoekster zou een B12-neusspray een zeer effectieve, pijnloze en goedkope methode vormen om het vitaminetekort te behandelen, maar tot haar spijt is een dergelijke spray niet in de handel. De farmaceutische industrie lijkt vooralsnog niet geïnteresseerd om hier verandering in te brengen.

Mirjam Leunissen