Volgens de US Preventive Services Task Force is er geen goed bewijs dat voedingssupplementen bescherming bieden tegen kanker of hartziekten bij de meeste mensen.

Het is onduidelijk of voedingssupplementen beschermen tegen kanker of hart- en vaatziekten bij de meeste volwassenen. Eén soort supplement kan zelfs het risico op kanker verhogen. Dat stellen de nieuwe aanbevelingen van de US Preventive Services Task Force

Meer dan de helft van de volwassenen in de Verenigde Staten gebruikt supplementen. Velen beschouwen ze als goed voor hun gezondheid, of als een manier om tekorten in hun voedingspatroon aan te vullen.  

Dossier: het raadsel mens
LEES OOK

Dossier: het raadsel mens

Ons lichaam bevat flink wat raadsels. We onderzoeken daar de verbazingwekkendste van en bespreken de bijzondere inzichten waar ze toe leiden.

De nieuwe richtlijnen spreken dit tegen. De taskforce bestaat uit 16 onafhankelijke medische deskundigen en geeft advies over preventieve gezondheidsmaatregelen zoals screenings, adviesdiensten en medicijnen. Om de nieuwste aanbevelingen te ontwikkelen, beoordeelde het 84 studies over supplementgebruik, waarvan er 54 werden gepubliceerd nadat de groep in 2014 voor het laatst advies over supplementen had uitgebracht.  

Geen bewijs

‘Voor de meeste vitamine- en mineralensupplementen, inclusief combinaties zoals multivitaminen, konden we niet genoeg bewijs vinden om te adviseren vóór of tegen het gebruik bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en kanker. Al zijn er wel een paar uitzonderingen’, zegt vice-voorzitter van de organisatie, Michael Barry.  

De task force raadde specifiek vitamine E en bètacaroteensupplementen af. Ze stelden vast dat vitamine E-supplementen geen gunstig effect hadden op het voorkomen van vroegtijdige sterfte, hart- en vaatziekten of kanker. Er zijn ook aanwijzingen dat bètacaroteen, een pigment dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A , het risico op longkanker kan verhogen bij mensen die roken of zijn blootgesteld aan asbest, aldus Barry.  

Verspilling van tijd en geld

De taskforce verduidelijkte dat deze nieuwe aanbevelingen niet gelden voor mensen met een vitaminen- of mineralentekorten, zwangeren of mensen die binnenkort zwanger kunnen worden. ‘In dat geval hebben we een aparte aanbeveling voor het gebruik van foliumzuur, om neuralebuisdefecten bij de zich ontwikkelende baby te voorkomen’, zegt Barry.  

Maar voor de meeste mensen zijn voedingssupplementen waarschijnlijk een verspilling van tijd en geld, volgens een commentaar, geschreven door onderzoekers van de Northwestern-universiteit in de Amerikaanse staat Illinois, dat tegelijkertijd gepubliceerd wordt. ‘We zien dat vitamines en supplementen helaas geen wondermiddel zijn voor gezonde Amerikanen’, zegt hoofdauteur Jenny Jia. ’Mensen gaan ervan uit dat vitamines helemaal goedaardig zijn, maar we zien dat ze in sommige gevallen schadelijk kunnen zijn.’  

Vals gevoel van veiligheid

Het nemen van supplementen kan mensen ook een vals gevoel van veiligheid geven, zegt Barry. Als gevolg daarvan kunnen ze afzien van andere, effectievere maatregelen om kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen, zoals het eten van een gezond dieet met veel fruit en groenten, lichaamsbeweging en het opvolgen van aanbevelingen voor kankerscreenings.