Stapje opzij, Batman: je hebt een nieuwe rivaal. Een vleermuisdrone met vervormbare vleugels heeft zijn eerste vlucht over water gemaakt.

De vleermuisdrone van de University of Southampton.
De vleermuisdrone van de University of Southampton.

Geïnspireerd door de manier waarop vleermuizen de vorm van hun vleugels veranderen om beter te bewegen, hebben onderzoekers van de University of Southampton dunne en flexibele vleugels gemaakt die hetzelfde principe gebruiken. De hoeveelheid lucht die over het geraamte heen gaat, zorgt voor vibraties die de aërodynamica van de drone verbeteren. ‘Het lijkt op de vibraties die door een vlag heen gaan tijdens een storm’, zegt onderzoeksleider Robert Bleischwitz.

Tijdens het opstijgen beweegt de drone als een hovercraft, doordat de lucht onder de vleugels wordt geduwd. Eenmaal in de lucht kan hij over het water blijven scheren of met grotere snelheid ongeveer een meter boven het oppervlak vliegen.

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

Bewaking

Een nieuwe versie van de drone, die later dit jaar getest zal worden, kan de vleugels harder of zachter maken wanneer er een spanning op staat. Zulke vervormende vleugels kunnen snel meer kracht geven of stabiliteit behouden in winderige condities. Ze zijn ook efficiënter, waarmee bedoeld wordt dat de drone zwaardere ladingen kan dragen.

Het vermogen om vanaf het water op te stijgen en te kunnen scheren over vlakke oppervlakken maakt de drones handig voor bewakingstochten rond eilanden of in de woestijn, zegt Bleischwitz.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder: