Vandaag proberen de astronauten in het ruimtestation ISS opnieuw reparaties aan het station uit te voeren. Daarvoor maken ze een ruimtewandeling die live te volgen is via NASA TV.

Live streaming video by Ustream

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’
LEES OOK

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’

Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie, maakte in 2019 de eerste foto van een zwart gat. Op dit moment doet hij onderzoek n ...

De ruimtewandeling begint rond 13.10 uur en zal zo’n 6,5 uur lang duren. De wandeling zou in eerste instantie op maandag plaatsvinden, maar het team besloot de onderneming uit te stellen wegens een defect in een van de ruimtepakken. Momenteel doen astronauten Mike Hopkins en Rick Masracchio een tweede poging.

Afgelopen zaterdag sleutelden de astronauten ook al aan het ISS. Zij hebben toen een defecte ammoniakpomp in het koelsysteem verwijderd. Vandaag zullen zij het bijhorende ventiel repareren.

De astronauten zijn niet in direct gevaar, laat Nasa in een persverklaring weten. Het ISS heeft twee koelsystemen. Daarbij is de reparatie niets nieuws: in 2010 kreeg dezelfde pomp een opknapbeurt. Nasa hoopt wel dat deze tweede ruimtewandeling afdoende zal zijn om de problemen op te lossen. Ze sluiten een derde wandeling echter niet uit. Die zou plaatsvinden op eerste kerstdag.

Het ISS-team weet in ieder geval de stemming erin te houden. ‘Wij van Mission Control hebben jullie pad gecontroleerd. We verwachten dat jullie geen ontwijkmanoeuvres hoeven te doen om een rendierslee met een in het rood geklede man met baard te vermijden. The skies are all clear’, meldde Houston aan de astronauten.