2015 is net begonnen. New Scientist staat elke dag stil bij een van de tien belangrijkste items op de wetenschapsagenda van 2015. Vandaag het slot: in 2015 gaan we vaker ons eigen lichaam hacken. 

Gaan we door biohacking straks steeds meer op cyborgs á la de Terminator lijken?
Gaan we door biohacking straks steeds meer op cyborgs á la de Terminator lijken?

Ik zou nu een buisje met oogdruppels moeten vasthouden gebaseerd op chlorofyl, om op die manier mijn nachtzicht te verbeteren. Helaas is er wel een klein probleem. ‘Ik moet nog even zorgen dat ik de hoeveelheden precies goed heb, zodat je je ogen niet verbrandt’, schrijft Gabriel Licina die een burgerwetenschapsgroep runt met de naam Science for the Masses (wetenschap voor de massa). Licina is mijn dealer.

Lichaam verbeteren

‘De artikelen waar we toegang toe hebben zijn op bepaalde gebieden heel specifiek, maar op anderen weer heel vaag’, zegt Licina. Welkom in de verdachte wereld van het biohacken, waarin hobbyisten proberen om hun eigen lichaam te verbeteren.

Dossier: het raadsel mens
LEES OOK

Dossier: het raadsel mens

Ons lichaam bevat flink wat raadsels. We onderzoeken daar de verbazingwekkendste van en bespreken de bijzondere inzichten waar ze toe leiden.

Slimme horloges worden volgend jaar een ding, en terwijl je persoonlijke apparaten steeds persoonlijker worden, zal de interesse in het bijhouden van je eigen biometrische gegevens en gezondheid steeds groter worden. Maar waarom zou je je lichaam alleen monitoren, als je het ook gewoon beter kunt maken?

Magneten implanteren

Biohacken is nu nog een niche-gebied, maar de mogelijkheden worden steeds groter. De meest succesvolle innovaties zijn tot nog toe magneten die je in je vingertoppen kunt implanteren, zodat je elektrische velden kunt voelen. Ook populair zijn RFID-chips die wel wat lijken op de chips die we gebruiken om onze huisdieren te markeren. De mensenversies kunnen onder je huid worden gestopt en kun je gebruiken als sleutels, betalingssysteem of voor de opslag van gegevens.

Meer esoterische experimenten zijn er ook. Zo kun je een intern compas implanteren dat vibreert wanneer je naar het noorden wijst, dingen eten die ervoor zorgen dat je de kleuren die je kunt zien uitbreidt naar het nabije infraroodgebied en mijn eigen project: je gehoor zo uitbreiden dat je WiFi-velden kunt horen.

Toch zal iedereen die verwacht binnen afzienbare tijd te kunnen veranderen in een superheld, teleurgesteld zijn. Mensen – complexe, rommelige en kwetsbare wezens die door vele wetten worden beschermd – zijn slechte testomgevingen voor nieuwe technologieën. Nergens is dat duidelijker dan wanneer je een experimenteel chlorofyl-mengsel in je eigen ogen wilt gieten.

Lees verder: