Het net sluit zich om een groot aantal criminelen die tot nu toe de dans zijn ontsprongen. In 2019 gaan rechercheurs tientallen cold cases oplossen met behulp van DNA-gegevens die afkomstig zijn van websites die familiestambomen reconstrueren.

De mogelijkheden van deze informatiebron zijn pas onlangs ontdekt. In april 2018 arresteerde de politie in Californië een nieuwe verdachte in de Golden State Killer-zaak. De Californische seriemoordenaar en verkrachter was actief in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. De politie pakte de man door gebruik te maken van GEDmatch. Deze website helpt mensen om DNA-gegevens van services als 23andMe en AncestryDNA te gebruiken voor het reconstrueren van hun familiestamboom. Als een crimineel DNA achterlaat op het plaats delict, kan de politie de website gebruiken om familieleden van de crimineel die hun DNA hebben geüpload te traceren. De politie kan daardoor veel gemakkelijker de crimineel zelf opsporen.

Golden State Killer

In de Golden State Killer-zaak leidde deze procedure tot de arrestatie van Joseph James DeAngelo. Het in Virginia gevestigde Parabon NanoLabs raakte geïnspireerd en wist met dezelfde aanpak dertien verdachten in andere misdaden te identificeren, wat tot dusver tot elf arrestaties heeft geleid.

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures
LEES OOK

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures

Een op de vijf Nederlanders doet aan fitness. Dat leidt tot een miljoen blessures per jaar. Bewegingswetenschapper Lisa Noteboom onderzocht hoe die ku ...

DeAngelo’s arrestatiefoto. Beeld: Sacramento Sheriff

Het bedrijf werkt momenteel aan meer dan honderd zaken en verwacht met deze techniek tenminste dertig van die zaken op te lossen voor het einde van 2019. Een ander team uit de VS, Identifinders International, zegt ook met tientallen moordzaken bezig te zijn.

Iedereen traceerbaar?

Dergelijke onderzoeken zullen alleen maar meer voorkomen. Ongeveer 1 miljoen mensen hebben hun DNA-gegevens geüpload bij GEDmatch – genoeg om criminele achternichten of -neven te vinden voor ongeveer 60 procent van de mensen in de VS van Europese afkomst. Elke dag voegen ongeveer 1800 mensen hun DNA-gegevens toe aan de site, dus het zal niet lang meer duren voor bijna elke Amerikaan traceerbaar is.  

Aangezien ook gebruikers buiten de VS hun DNA-gegevens uploaden naar GEDmatch, kunnen andere landen hetzelfde principe gaan toepassen op onopgeloste zaken. Onderzoekers van Stanford University in Californië ontwikkelden onlangs een hulpmiddel voor het koppelen van stamboomwebsites met forensische databases, zodat de techniek nu nog krachtiger is. Tegen de tijd dat wetgevers hebben bedacht hoe ze forensische stambomen willen reguleren en genetische privacy willen beschermen, zullen er wereldwijd al flink wat arrestaties hebben plaatsgevonden.